MENIU

Oameni morți, acuzații de malpraxis. Scandalurile care au zguduit sistemul sanitar românesc

Tragediile de proporții se țin lanț în sistemul sanitar românesc. Foto/Inquam

Spitalele din România au fost, în ultimele luni, în centrul unor scandaluri uriașe. Oameni care au mers la urgențe cu speranța că vor fi tratați, au sfârșit tragic.

TIMIȘOARA

Recent, un bărbat bolnav de cancer a decedat la scurt timp după ce a fost operat într-o clinică privată din Timișoara.

Pacientul în vârstă de 56 de ani fusese diagnosticat anul trecut cu o tumoră de cinci centimetri la intestinul gros. În ultimele luni, el a consultat mai mulți medici și în cele din urmă a decis să se opereze la o clinică privată din Timișoara. Inițial, cadrele medicale au spus că intervenția a fost una reușită, iar după trei zile au decis să-l externeze. La scurt timp, a început să se simtă din nou rău și în cele din urmă a ajuns la Spitalul Județean din Timișoara.

A fost internat pe secția ATI, dar la scurt timp a murit. În ciuda faptului că analizele bărbatului arătau că era perfect sănătos, autopsia a dovedit contrariul: suferise un infarct miocardic și ar fi avut peritonită. Vestea morții bărbatului de 56 de ani a căzut ca un trăsnet pentru familie care a depus o plângere penală pentru ucidere din culpă.


BACĂU

Un caz cutremurător a avut loc la începutul acestei luni în Bacău. O femeie însărcinată de 28 de ani s-a stins din viață la nici 24 de ore de la internarea în spital. Familia femeii îi acuză pe medici de neglijență și spune că gravida a fost lăsată să agonizeze timp de 12 ore.

Chinul a început când Maria s-a prezentat la spital cu dureri abdominale puternice, febră, frisoane și dureri de cap. Deși au constat că sarcina s-a oprit din evoluție, medicii nu au luat măsuri imediate.

Când au decis în cele din urmă să o bage în sala de operație, după mai bine de 12 ore, starea ei se agravase deja, iar femeia a murit după cel de-al doilea stop cardiorespirator suferit. Durerea e cu atât mai mare, pentru s-a chinuit foarte mult să aibă un copil și a apelat la procedura de fertilizare in vitro.

Familia acuză medicii că nu au intervenit la timp, iar poliția a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

BOTOȘANI

Cazul Mariei vine la doar câteva luni după ce moartea tinerei de 25 de ani, Alexandra Ivanov, a zguduit întreaga țară. Fata care era însărcinată a murit tot pe patul de spital în Botoșani după ce o noapte întreagă a implorat să fie ajutată. Fata a dat nenumărate mesaje medicilor, dar aceștia i-au administrat numai calmante. După ore întregi de chin, Alexandra a murit.

Potrivit certificatului medical constatator, cauza decesului a fost ”o sarcină oprită în evoluție, complicată infecțios". A lăsat în urmă trei copii, cu vârste între 1 și 4 ani. Colega de salon a Alexandrei a povestit și ea momentele cumplite prin care a trecut tânăra.

DECLARAȚII ȘOCANTE DESPRE GRAVIDA MOARTĂ ÎN SPITAL

(...) era deja vânătă, spunea că nu are aer. După ce i-au luat tensiunea și au pus aparatul de monitorizare au mai venit 5-6 asistente la patul ei. Medic nu am văzut să fi venit. Aparatul acela țiuia, iar asistentele i-au ridicat perna, au udat-o pe față cu apă, iar ea se tot ridica și se agita, iar la un moment dat a început să tușească, ca un horcăit așa, nu era o tuse normală. (...) s-a prins de o doamnă asistentă și i-a spus că nu are aer”, declara o colegă de salon.

URZICENI

Un caz revoltător a avut loc și la Spitalul Municipal din Urziceni. Acolo, o femeie însărcinată a ajuns la spital cu contracții puternice însă a născut în curtea spitalului asistată de paramedicii de pe ambulanță. Motivul este unul absolut șocant: unitatea medicală nu ar avea linie de gardă pe ginecologie, iar doctorii ar fi decis să o transfere la Spitalul Slobozia. Grav este că pacienta nu a fost supravegheată de cadrele medicale în tot acest timp, iar până la venirea salvării femeia a intrat în travaliu.