MENIU

Culisele Statului Paralel | Minereuri prețioase, îngropate de ignoranță. Industria României, vândută la fier vechi

Sursa foto: Captură video

România stă pe o adevărată bogăție pe care pare însă că se încăpățânează să o ignore. În țara noastră se află zăcăminte importante de titan și zirconiu, minereuri rare, care au fost însă uitate în pământ de către autorități.

Astfel de metale sunt folosite în mai multe industrii și se regăsesc în piese importante, de la bateriile telefoanelor mobile, la motoarele cu reacție, nave spațiale sau chiar componente pentru avioane.

În trecut, România exploata titan și zirconiu din județul Gorj. Acum, combinatele și centrul de sortare din zonă au ajuns o ruină, fiind lăsate la mâna hoților de fier vechi, care le-au dezmembrat și le-au vândut bucată cu bucată.

Cantități importante de titan și zirconiu erau exploatate și din Argeș. Însă, cu 15 ani în urmă s-a pus lacătul pe toată industria de acest fel din zonă. Minereurile extrase și prelucrate erau utilizate atât în industria militară, cât și în cea nucleară.

Din zirconiu erau realizate capsulele în care era depozitat uraniul radioactiv care alimenta Centrala de la Cernavodă. Când exploatarea era funcțională, România era printre puținele state care realiza astfel de produse, pe lângă SUA, China, Japonia, Franța și Rusia. 

Mai multe articole despre:
Culisele Statului Paralel zirconiu titan minereuri