MENIU

Culisele statului paralel | Dezvăluiri despre implicarea lui Emil Boc în afacerile imobiliare din Cluj - miza scandalului cu Vasile Pușcaș

Emil Boc

Emil Boc, un politician cu vastă experiență, a ținut mult la imaginea lui de român sărac și cinstit. Ba chiar s-a străduit să arate că nu a uitat de unde a plecat și, din când în când, mai pune mâna pe o coasă, dar nu oricum, ci pe un fundal muzical adecvat. ”Pușca și cureaua lată”, piesa lui preferată.

Emil Boc a fost de două ori numit prim-ministru și a condus o perioadă Partidul Democrat, ulterior Partidul Democrat Liberal. Dar cea mai mare parte din cariera sa de politician, Emil Boc și-a petrecut-o din scaunul de primar al Clujului, cel mai mare oraș din țară după București și care, în ultimii ani, a cunoscut o dezvoltare accelerată.

Cu toate acestea, Emil Boc este un politician sărac. Locuiește cu soția într-un apartament cu două camere și a reușit, susține el, să își cumpere o căsuța bătrânească și extrem de modestă în Câmpenești, la circa 20 de kilometri de Cluj.

Totuși, Ziar de Cluj susține că a descoperit după o îndelungată documentare că Emil Boc ar sta în spatele unor mari afaceri imobiliare din Cluj, cărora le-a dat undă verde prin decizii în Consiliul Local. O astfel de decizie ar sta și la baza scandalului uriaș cu Vasile Pușcaș, fostul ginere al lui Ioan Rus și unul dintre cei mai importanți dezvoltatori din Cluj și edilul Emil Boc.

Mărul discordiei ar fi un teren situat în cartierul Zorilor, un cartier rezidențial de top din Cluj, teren cumpărat de omul de afaceri Vasile Pușcaș și pe care Emil Boc s-a hotărât dintr-odată să construiască un parc, expropriindu-l pe Pușcaș. Proiectul a rămas la stadiul de machetă.

Omul de afaceri Vasile Pușcaș cumpărase terenul pentru a dezvolta un ansamblu imobiliar de blocuri cu 10 etaje, proiect pentru care ar fi primit aviz de la Comisia de urbanism.

Edilul Boc a decis să ia terenul susținând că acolo e musai nevoie de un parc pentru clujeni, despăgubindu-l pe Pușcaș cu circa 11 milioane de lei, echivalentul a circa 2 milioane de euro.

Pușcaș susține însă că a pierdut 4,5 milioane de euro și, totodată, i-a fost blocat și proiectul imobiliar pe care voia să-l desfășoare în acel loc, scrie presa. Terenul cu pricina, are aproape 12.000 de mp, pentru care Pușcaș ar fi plătit 6 milioane de euro.

Dezvoltatorul spune că despăgubirile estimate sunt total nerealiste și susține că valoarea terenului a fost estimată de către doi dintre experţii numiţi de către instanţă la suma de aproape 26.800.000 de euro, iar prejudiciul cauzat ar ajunge la aproape 32.500.000 de euro.

Ziar de Cluj susține că decizia de expropriere a dezvoltatorului ar avea legătură cu terenurile din imediata apropiere concesionate de o firmă pe o perioadă de 49 de ani.

Într-o cerere adresată Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Vasile Puşcaş solicită convocarea unei şedinţe prin care fie revizuit studiul de fezabilitate, stabilirea unui nou amplasament pentru parcul Zorilor şi restituirea terenurilor expropriate - care au în total 1,2 hectare. În caz contrar, Pușcaș susține că orașul va plăti despăgubiri de 59,2 de milioane de euro.