MENIU

VIDEO Culisele Statului Paralel: Dacian Cioloș, la "spiralele" MISA. Mărturii șocante despre guru Bivolaru

Dacian Cioloș/Gregorian Bivolaru

Povestea controversatei Mișcări pentru Integrare Spirituală în Absolut și a liderului ei Gregorian Bivolaru a revenit în actualitate odată cu desemnarea lui Dacian Cioloș să formeze un guvern. Premierul desemnat a recunoscut că a luat parte la o așa-numită "spirală" MISA, dar a negat orice altă legătură cu organizația lui Bivolaru. Scandalul MISA a explodat la începutul anilor 2000, după ce procurorii au dovedit că în spatele proclamatei integrări în absolut, multe tinere ar fi fost abuzate și exploatate sexual de liderii organizației, în frunte cu însuși guru Bivolaru. 

1990. În agitația generalizată de după Revoluție, Gregorian Bivolaru fondează Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut. Pe scurt, MISA. În teorie, menirea ei e să ajute oamenii să evolueze din punct de vedere spiritual.

Fascinați de promisiunile lui Bivolaru, mii de oameni devin adepți ai MISA. Cursurile, care inițial sunt organizate în București, apar rapid în toată țara. Destinații precum Costinești și Băile Herculane au, însă, un rol aparte, datorită celebrelor spirale de meditație cu mii de oameni.

Devenit celebru în România, Greogorian Bivolaru accepta intr-un final sa apara la televiziune si face, la începutul anilor 2000, o demonstrație șocantă pentru telespectatori.

Probabil că fluxurile telepatice pe care guru se lăuda, în apariția TV, că le poate emite, au ajuns și la procurori. Numai că aceștia le-au perceput într-un mod neașteptat: evaziune fiscală, spălare de bani și încălcarea legislației muncii. Bivolaru este acuzat de abuzarea unor adepți, pe care i-ar fi pus la muncă grea, fără să-i plătească.

Tot atunci ies la iveală și suspiciuni mult mai grave, potrivit cărora Bivolaru și organizația lui ar exploata fete, inclusiv sexual, pe care le-ar trimite în Japonia, ca dansatoare. În anii următori apar mărturii de la unele tinere. Ele susțin că Bivolaru le-ar fi convins să se supună unor perversiuni, sub pretextul că vor evolua spiritual.

În anul 2005, liderul MISA se refugiază în Suedia, unde primește azil politic. Totul în urma deciziei Curții Supreme din Stockholm, potrivit căreia în România n-ar putea avea parte de un proces drept.

După mai multe episoade judiciare, Bivolaru este condamnat definitiv, în 2013, la șase ani de închisoare, pentru act sexual cu o minoră. După sentință ies la iveală și o serie de interceptări șocante, care arată cu decurgea "integrarea în absolut".

"Bivolaru: Te-ai mai gândit la stările minunate... pe care le-ai avut la munte?

Victimă: Da.

Bivolaru: Și? Te-au emoționat?

Victimă: Un pic.

Bivolaru: Un pic? Doar un pic? Ia uite ce cumințică ai devenit! Să nu te mai emoționezi."

Dintr-o altă înregistrare reiese că Bivolaru ar fi sfătuit o adeptă să lipsească de la înmormântarea tatălui său. Iar dacă se duce, să adopte un comportament bizar.

"Bivolaru: Să joci, să fii ghidușă, să-ți arăți toată fericirea (...) Râzi și spui: „Bine că l-a luat Dumnezeu! Că tare se chinuia”. Îi faci tăticului tău... îi dai cu tifla, îi trimiți bezele...

Victimă: Și toți care vor fi pe acolo să dansăm în jurul lui.

Victimă: Hai să-ntindem hora mare!

Bivolaru: Că a murit tati la vale. Să te bucuri că a trecut în lumea de dincolo."

În februarie 2016, fondatorul MISA este arestat în Franța, iar 6 luni mai târziu este extrădat în România. Dupa numai un an din pedeapsă, inspășit în Penitenciarul Bistrița, Bivolaru este eliberat.

Evenimentele se întâmplau în perioada guvernului condus de Dacian Cioloș. Despre acesta, liderul MISA a spus că a facut parte din organizatia sa.

Întrebat, recent, despre participarea sa la astfel de evenimente, Cioloș a afirmat că a mers la o spirală la mare.

"Erau tabere organizate, cred că erau între 10 si 20 de mii de cursanți în toată țara (...) Te înscriai ca la orice curs, se tinea la Casa Studenților din Cluj și învățam diferite posturi, diferite tehnici de meditație. (...) Eram doritor să învăț foarte multe, să învăț ce se întîmplă cu lumea din jurul meu, în acest context am participat. (...) Toate aberațiile, ce am auzit apoi si ce s-a întâmplat cu Bivolaru a fost mai târziu, n-am avut nicio legătură cu asta.

Din Suedia, Bivolaru a cerut despăgubiri statului român, deoarece in perioada regimului comunist a fost internat cu forta intr-un spital de psihiatrie.