MENIU

Culisele statului paralel | Cine sunt BARONII sindicatelor din România și cum manipulează guverne. Ce presiuni politice fac liderii de sindicat, cu averi fabuloase

Cine sunt BARONII din sindicatele din România - Ce presiuni politice fac liderii de sindicat, cu averi fabuloase Foto: Pixabay

Scandalul averilor liderilor de sindicat care manipulează guverne durează de peste 30 de ani în România. Cine sunt baronii sindicatelor care au făcut și fac presiuni politice și cum au ajuns la averi fabuloase, pe care nu le declară, într-o nouă ediție „Culisele statului paralel”, cu Anca Alexandrescu. Au primit salarii de mii de euro din cotizații Ion Rădoi, Bogdan Hossu, Dumitru Costin, Dumitru Coarnă și lista continuă.

Baronii din sindicate, șmecherii care manipulează guverne. Liderii claselor muncitoare fac aranjamente în bugetul de stat după bunul lor plac, santajand cu tupeu că în caz contrar pot bloca tot – de la transport, la sistemul de sănătate.

Baronii care conduc sindicatele și-au crescut și influența, dar și averile la un nivel greu de imaginat pentru cotizanți, promițând respectarea drepturilor muncii, mici beneficii cu vouchere de vacanță sau reduceri de preț.

Pentru aceste avantaje – de care, de fapt, se ocupă oricum statul prin aparatul de protecție a muncii, membrii de sindicat sunt pregătiți să intre în grevă la primul semn dat de liderul lor.

Iar asta nu e tot. În sindicate se dictează inclusiv votul politic.

De peste 30 de ani, formula aceasta funcționează nestingherită, relatează Realitatea PLUS.

Florin Cîțu: Cum se întâmplă că liderii sindicali sunt aceiași oameni de 30 de ani de zile?

„Sunt foarte mulți lideri sindicali care… aici este surpriza, ar trebui să ne gândim ca societate. Cum se întâmplă că liderii sindicali sunt aceiași oameni de 30 de ani de zile? Acolo chiar nu se întâmplă nimic. Peste tot se mai modifică lucrurile, dar acolo sunt aceiași lideri de 30 de ani, ar trebui să ne gândim cum funcționează lucrurile și poate în acest dialog social ne întrebăm cum ajung acolo”, declara premierul Florin Cîțu pe 26 februarie 2021, după mai multe proteste ale polițiștilor.

Nu mai este un secret că majoritatea dintre oamenii politici au căutat să-și facă din aceste sindicate adevărați aliați.

PSD, de exemplu, a initiat chiar un proiect de lege prin care liderii de sindicat sa fie eliminati din legea Agenția Națională de Integritate. Expunerea de motive a proiectului de lege al PSD arata ca asimilarea şefilor de sindicate cu funcţiile şi demnităţile publice este făcută în mod abuziv. Singurul scop, spunea PSD, pentru care au fost introduse aceste prevederi era punerea sub presiune a sindicaliștilor de catre autorităţile publice, potrivit Realitatea PLUS.

Acesta a fost unul dintre cele mai clare semnale că baronii din sindicate doresc să-și pună averile la adăpost. Bogățiile apărute peste noapte nu le-au creat doar probleme de ordin legal, ci și în miezul sindicatelor, când cotizanții au început să întrebe unde se duc banii lor.

ION RĂDOI, actual lider al organizației Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), fost parlamentar PSD

Fostul parlamentar PSD, Ion Rădoi, actual lider al organizației Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM), este unul dintre cei mai bogați lideri de sindicat din România. Acesta încasează un salariu lunar, din taxele plătite de membri, de aproximativ 4.000 de euro. Cu o mie de euro mai mult decât președintele Klaus Iohannis și cu aproape 2 mii de euro mai mult decât directorul companiei Metrorex.

Începând cu 2000 şi până în 2008 a fost, simultan, parlamentar PSD şi şef de sindicat, potrivit Realitatea PLUS.

„Am fost controlat la ANI, încă 4 ani la DNA... Iată, mafiotul ăsta n-a fost găsit cu nimic. – Rădoi, s-a terminat? – Hahaha! – Da! -Ați avut râs de mafiot... ”, declara Rădoi, pentru EVZ, la 8 aprilie 2021.

DUMITRU COSTIN, preşedintele Blocului Național Sindical 

Un alt baron al clasei muncitoare este Dumitru Costin, preşedintele Blocului Național Sindical încă din 1994, unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai influenţi lideri sindicali.

Acesta a încasat în 2018 venituri de peste 70.000 de lei de la sindicat, iar în 2019 veniturile au crescut la peste 113.000 de lei. De asemenea, din calitatea de secretar general al Asociației Fotbaliștilor Amatori și Non-amatori a mai încasat 69.000 lei, doar în 2019, potrivit Realitatea PLUS.

BOGDAN HOSSU, liderul Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa

Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa, cel care gestionează acum o mare parte din patrimoniul Uniunii Generale a Sindicatelor din România, luat ilegal după 1989, spune că nu are o avere impresionantă. Acesta a declarat că deține un teren de 10 hectare în comuna Milaj, moştenit în 2010, precum şi un apartament de 86 mp, cumpărat în 2001. Ca angajat al CNS Cartel Alfa, Hossu a încasat, potrivit declaraţiei de avere, peste 64.000 de lei.

Ultima declarație de avere a șefului Cartel Alfa de pe site-ul ANI datează din 2017.

„Nu mi-e frică de ANI. ANI nu reprezintă decât o instituţie folosită ca un instrument indirect, ca şi DNA, de a crea o imagine de culpabilitate unor persoane ce nu sunt agreate de, hai să spunem, instituţiile statului.”, a declarat Hossu, în urmă cu ceva timp, relatează Realitatea PLUS.

DUMITRU COARNĂ, fost președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, actual deputat PSD

Un alt lider sindical care a jonglat cu puterea este Dumitru Coarnă, fost președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI. Acesta a ales, anul trecut, să treacă direct în tabăra politică, deschizând lista Partidului Social Democrat din Călărași pentru Camera Deputaților.

Proaspătul deputat PSD Dumitru Coarnă s-a pensionat anticipat, pe când avea doar 45 de ani, însă chiar și așa, suma pe care o încasează lunar de la stat este de invidiat: 5.000 lei. La aceasta se adauga, potrivit declarațiilor de avere mai vechi, și salariul de lider de sindicat de aproximativ 15.000 lei lunar, dar și 30.000 de lei, încasați de la Consiliul Economic și Social, scrie Europa Liberă. În total, Coarnă aduna aproape 43.000 de euro în conturi, în fiecare an, potrivit Realitatea PLUS.

MARIUS PETCU, fost președinte al Federației Sanitas și fost președinte al CNSRL Frăția

Un alt baron din sindicate este Marius Petcu, fost președinte al Federației Sanitas și fost președinte al CNSRL Frăția. Acesta a adunat o avere considerabilă, până să fie condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupție. Mai exact, fostul șef al SANITAS a primit 1,4 milioane de lei mită de la un om de afaceri, Petre Scrieciu, pentru a-i acorda contractul de lucrări de construcții la un centru al SANITAS, potrivit Realitatea PLUS.

Petcu declarase în perioada sa de lider sindical o avere impresionantă:
- un teren agricol în Teleorman
- trei terenuri intravilane în București și Ilfov
- un teren agricol la Snagov
- un apartament în București
- o casă de vacanță în Ilfov
- o casă de locuit în București.
- o motocicletă, un ATV și un autoturism
-acțiuni la 5 societăți comerciale, dar și ceasuri, bijuterii, tablouri și icoane în valoare de 10.000 de euro, potrivit Realitatea PLUS.