MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL. Cine este Florin Dascălu, șeful din CNAIR cu trecut controversat

Foto arhivă

Florin Dascălu, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul CNAIR, a fost arestat preventiv. El este acuzat că a luat mită și a făcut trafic de influență pentru a ajuta o firmă să câștige contracte de deszăpezire.

Faptele au avut loc între lunile mai și octombrie 2022, iar suma primită în total ca mită este de 37.000 de lei, transmit procurorii anticorupție. După arest, CNAIR i-a suspendat contractul directorului Florea Dascălu. 

Un om vechi în CNAIR, Dascălu nu este nici pe departe la primul scandal.

În 2015, CNADNR a dat un contract, fără licitație, unei firme cu acţionar condamnat pentru dare de mită. Florea Dascălu, directorul de întreţinere a drumurilor naţionale, a fost extrem de iritat din cauza întrebărilor pe acest subiect.

Intrebat cum explica faptul ca atribuie lucrari unei firme al carei proprietar e condamnat pt dare de mita, directorul de intretinere al drumurilor nationale reactioneaza iritat.

CNAIR este acţionară la trei companii controversate: Sorocam SRL, unde deţine 25%, Plastidrum SRL – cu 10% şi Consit SA - aproape 4%. La Sorocam, din partea CNAIR, administrator este chiar Florea Dascălu. Tot în 2015, Curtea de Conturi sesiza un conflict de interese prin faptul că CNAIR a plătit penalităţi pe care i le-a aplicat Sorocam, firma la CNAIR este acţionar. Practic Sorocam câştiga licitaţii pentru construcţia de drumuri organizate tocmai de către unul dintre dintre acţionarii săi, CNAIR.

Tot în jurul lui Florea Dascălu au fost și scandaluri legate de nepotism. Soţia sa, Mihaela Dascălu, a lucrat la o firmă ce se ocupa cu proiecții şi execuții în domeniul infrastructurii rutiere. Firmă a apărut într-un scandal, în 2019, când a încercat să reducă pericolul de accidente dintr-o intersecție din Buzău. Rezultatul a fost însă contrar așteptărilor, iar locul a devenit și mai periculos. Firma la care lucra soția lui Dascălu s-a ocupat și de deszăpezirea unor tronsoane de drumuri naționale.

Iar în acest an Florin Dascălu a redeschis circulația pe Transalpina și Transfăgărășan cu o lună, respectiv cu două săptămâni în avans. Și aici a apărut un întreg scandal. Deși s-a lăudat că a reușit să termine lucrările de curățare a drumului mai devreme, în spatele acestei deschideri fastuoase se afla cu totul altceva. Firma Verizon Ars, cea care are contract cu CNAIR pentru întreținerea șoselelor pe timp de iarnă, este deținută de finul lui Dascălu, Bogdan Toncu.

Întins pe 36 de luni, contractul valorează aproape 55 de milioane de lei. Toncu a facturat cu ușurință sume foarte mari de bani către CNAIR, care i s-au și plătit foarte repede. Deși vremea se încălzise, potrivit contractului Toncu era obligat să țină mașinile și utilajele pe Transalpina pentru o eventuală deszăpezire. Însă mașinile și utilajele au fost eliberate mai devreme, și au putut produce alți bani în alte contracte. 

Mai multe articole despre:
florin dascalu cnair dosar director cnair