MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL / Călin Georgescu, despre discuțiile cu Traian Băsescu, din 2018, pentru mandatul de premier: "Știu cine sunt. Nu mă negociez pe mine cu nimeni..."

Călin Georgescu / Facebook

Călin Georgescu, propunerea AUR pentru funcția de prim-ministru a României de la consultările cu președintele Klaus Iohannis, a vorbit, vineri seara, în emisiunea Culisele Statului Paralel, de la Realitatea PLUS, despre situația actuală prin care trece România, de la dependența de gazele rusești, perioada de regresie și "șantajul prin care este condusă țara", și până la discuțiile pe care le-a purtat cu Traian Băsescu, în 2018, pentru mandatul de premier. "Știu cine sunt. Nu mă negociez pe mine cu nimeni. Era sub demnitatea mea să accept anumite lucruri", a transmis Georgescu.

"Noi, că popor, am avut prima componentă a scrierii în lume (...). De aici, să ajungi la analfabetism structural, e o treabă serioasă. Analfabetism structural înseamnă să nu știi ce vorbești. Nu știu cine este analfabet, dar nu contează asta. Cine are cifrele în buzunar, stabilește statistică, și asta nu doar în România.

INS a fost fondat de Alexandru Ioan Cuza. Aici vorbim de lucruri foarte serioase. Ne permitem să jonglăm cu cifre fără nicio bază. Demografia – suntem într-o regresie uluitoare pentru că nu mai avem popor de rezervă", a afirmat Georgescu, la Realitatea PLUS.

Referitor la recenta propunere a membrilor AUR pentru funcția de premier, Călin Georgescu a spuns: "Îmi asum destinul țării în momentul în care acest lucru mi se cere. Știu ce am de făcut".

Întrebat de ce nu a dat curs unei propuneri similare făcute în urmă cu 4 ani de PSD și PD-L pentru funcția de premier, acesta a răspuns: "Nici cei care mă întrebau în 2018 nu erau pregătiți. Discuțiile au fost atunci cu președintele (Traian Băsescu -n.r.). Am avut discuții serioase", insistând asupra faptului că la acea vreme "poporul român nu era pregătit (pentru a prelua el mandatul de premier - n.r.) "și era sub demnitatea mea să accept anumite lucruri".

"Știu cine sunt. Nu mă negociez pe mine cu nimeni", a subliniat expert în domeniul dezvoltării durabile.

"Și Băsescu, ca și alții, nerăspunzând în totalitate de decizia ta (privind numirea unui premier  - n.r.), ca șef de stat, lucrurile pot devia. Decizia poate să fie și-și (și dininteriorul, dar și din afară țării - n.r.). Se gândește mic și se acționează și mai mic. România e condusă prin șantaj", a arătat Călin Georgescu.

Cu o experiență de 17 ani în Organizația Națiunilor Unite (ONU) și în programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Călin Georgescu a precizat faptul că, în prezent, "țară noastră nu mai deține nimic, inclusive deciziile mari". În opinia sa, suntem cumva în fața unui moment T0, apelul său la clasa politică fiind acela de a fi uniți și să ne refacem țară.