MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL | Anghel Stanciu, parlamentarul cu șase mandate care a "inventat" PENSIILE SPECIALE

Anghel Stanciu, fost parlamentar

Unul dintre initiatorii proiectului privind pensiile speciale pentru parlamentari a fost social-democratul Anghel Stanciu. Pe lângă pensia de profesor, parlamentarul cu șase mandate a votat atunci să mai primească încă 6.300 de lei. Retrași din activitate, parlamentarii încasează, acum, de la stat, sume cuprinse între 2.000 de lei și 12.000 de lei. 

Cele 768 de pensii speciale ale parlamentarilor însumează cam cât 3.270 de pensii medii ale românilor de rând. Anghel Stanciu nu a aranjat doar pensiile pentru parlamentari. El a introdus programele preuniversitare și universitare private în sistemul de educație românesc. Tot el are o rețea de licee și școli postliceale private la nivelul întregii țări.

 

Anghel Stanciu a fost și președinte al Senatului Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, dar și cel al Academiei Oamenilor de Știință din România, filiala din Iași. Între anii 1996 și 2005 a fost președinte al Comisie de Învățământ din Camera Deputaților, dar și membru al Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare. Anghel Stanciu obținea sume importante și din activitatea didactică.

 

În plus, jurnaliștii au aflat că școlile sale funcționează în clădirile Regiei Autonome – Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, iar sediul general îl au pe strada Walter Mărăcineanu nr. 1, adică în clădirea RA-APPS unde funcționează și Direcția Națională Anticorupție. În 2013, fostul deputat a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, după ce în anul 2008, și-a angajat fiul si nora in biroul sau parlamentar din Iași.