MENIU

CULISELE STATULUI PARALEL. Angajații Dacia, plătiți să-și dea demisia

Angajații DACIA, încurajați să-și dea DEMISIA

Dacia oferă prime de până la 26 de mii de euro angajaților care își dau demisia. Reprezentanții firmei spun că decizia a fost luată pentru a compensa vânzările mai mici pe care le-a înregistrat compania în ultima vreme. De asemenea, angajații care părăsesc compania astfel vor primi și o reducere dacă vor să își cumpere o mașină nouă. 

Oficialii Renault Group România au transmis într-un comunicat că toți angajații care doresc să își dea demisia se pot înscrie într-un program prin care pot obține până la 26 de mii de euro, în funcție de vechime.

Un salariat recent angajat poate primi aproximativ 32.000 de euro dacă își dă demisia în timp ce unul cu o vechime între 4 și 8 ani poate lua aproximativ 14.000 de euro. Cea mai mare sumă este pentru angajații care au peste 16 ani de muncă în companie, adică în jur de 26.000 de euro.

De-a lungul timpului, tot mai multe secții din cadrul companiei au fost robotizate. De exemplu, într-o secție unde lucrau inițial zece oameni, acum este doar unul. Conform reprezentanților Sindicatului Automobile Dacia, oamenii sunt tensionați, dar nu au motive să se teamă.

VIOREL UNGUREANU, liderul Sindicatului Automobile Dacia: „Ingrijorare exista dar o teama nu. Suntem o intreprindere care avem un grad de excelenta, atat legat de competitivitatea pe meserii. In cadrul grupului Renault nu ne facem griji de acest lucru.”

Însă, reprezentanții primăriei sunt rezervați și spun că decizia poate afecta nu doar orașul Mioveni unde este uzina, ci întreg județul Argeș.

ION GEORGESCU, primarul orașului Mioveni: „De afectat nu va fi afectat numai orasul Mioveni ci intreg judetul Arges. Principal este ca, asa cum am vazut comunicatul, nu-i obliga, ci numai cei care isi doresc”.

Deși în spațiul public s-a mai speculat în trecut vânzarea firmei, angajații stau liniștiți și spun că proiectul conducerii nu reprezintă un motiv de panică pentru ei.

Nu este prima dată când grupul Renault România și divizia Dacia au apelat la un astfel de proiect. Ultimul astfel de program de plecări voluntare a fost promovat în anul 2017.