MENIU

Cseke Attila: Certificatul verde ar trebui aplicat peste tot. Ce SANCȚIUNI riscă personalul medical în cazul refuzului vaccinării sau al testării

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății

Certificatul verde ar putea fi folosit peste tot, spune ministrul Sănătății, Cseke Attila. Mai mult decât atât, ministrul consideră că tot personalul medical ar trebui vaccinat anti-Covid sau testat, dar pe cheltuială proprie. În cazul refuzului, personalul medical ar putea fi concendiat în 30 de zile.

”Certificatul verde ar trebui extins la toate activitățile. Eu cred că forțele politice responsabile vor susține un asemenea proiect legislativ. Sigur, el poate fi modificat de Parlament. În Occident, e vorba direct de vaccinare obligatorie, fără posibilitatea testării”, a declarat ministrul la un post TV. 

Referitor la peronalul medical, Cseke Attila a spus: "Dacă se refuză vaccinarea, atunci vor trebui să se testeze pe cheltuială proprie. Dacă refuză și testarea, contractul de muncă se va suspenda automat, iar dacă după 30 de zile situația nu se va remedia, persoana în cauză va fi concendiată".

Întrebat ce pacienți infectați cu Covid-19 sunt transferați în Ungaria, ministrul a precizat că este vorba dspre eei care sunt la Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) și care nu au prins un loc la Terapie Intensivă. 

Cât despre posibilitatea carantinării Capitalei ca urmare a exploziei de infectări cu virusul SARS-CoV-2, Cseke Attila a spus că această ipoteză va fi discutată vineri de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). 

Reamintim că Bucureștiul a ajuns astăzi la un indice de infectare de 15,42, cu peste 3000 de cazuri confirmate în dor 24 de ore. Înaintea Capitalei se mai află doar județul Ilfov, cu o rată de infectare de 16,01. 

Bilanțul de astăzi a adus un record de infectări. Vorbim despre 16.383 de cazuri în ultimele 24 de ore. Lor li se adaugă 304 de decese și un număr record de pacienți la ATI - 1.727. Și mai îngrijorător este că 39 de copii infectați cu noul coronavirus sunt internați la ATI,  401 fiind internați în secții.