MENIU

CRIZA VACCINURILOR. Sute de bebeluşi, nevaccinaţi din cauza lipsei vaccinurilor

Sănătatea nou-născuţilor din aproape jumătate de ţară este pusă în pericol. Vaccinul împotriva tuberculozei lipseşte în unele maternităţi chiar şi de peste o lună. Aşa se face că bebeluşii sunt trimişi acasă fără a fi imunizaţi. Ministerul promitea în urmă cu aproape trei săptămâni că situaţia e pe cale să se rezolve, dar părinţii au rămas doar cu promisiunile. 

50 de copii pe săptămână se nasc în medie la maternitatea de la Spitalul Judeţean Bacău. Aceştia ar trebui vaccinaţi împotriva TBC-ului în primele 72 de ore de la venirea pe lume. Cum dozele lipsesc de peste o lună sute de bebeluşi au mers acasă neimunizaţi.

Alina, o tânără de 28 de ani, care a născut în Maternitatea din Bacau, în urmă cu trei săptămâni, spera ca înainte să iasă din spital copilul ei să fie imunizat pentru a-l proteja. Însă nici acum, după două săptămâni de la externare, nu sunt doze de vaccin.

Alţi 150 de bebeluşi din judeţ au rămas neimunizaţi în ultima lună.

Şi în judeţul Dâmbovita aceeaşi situaţie. Aproape 200 de nou-născuţi de la Maternitatea Spitalului Judeţean din Târgovişte nu au fost vaccinaţi împotriva tuberculozei. Nici dacă ar vrea să cumpere vaccinul, părinţii nu au de unde pentru că lipseşte şi din farmacii.

Ministerul Sănătăţii promitea în urmă cu peste două săptămâni că situaţia se va rezolva. Acum când dozele ar fi trebuit să existe deja în maternităţi, ministerul şi-a prelungit termenul până săptămâna viitoare.
Asta în condiţiile în care numărul celor care mor de tuberculoză în România este dublu faţă de cel din Bulgaria şi cel mai ridicat din Uniunea Europeană. De asemenea, vaccinul hexavalent, vaccinul ROR, împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei ar trebui să fie în maternităţi spre sfârşitul acestei luni.