MENIU

Criza locurilor de muncă pe Litoral. Ministrul Bogdan Trif caută soluții

Criza locurilor de muncă pe Litoral. Ministrul Bogdan Trif caută soluții / Foto: stiri.tvr.ro

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a fost prezent, luni, la Constanța, pentru o întâlnire cu autoritățile locale, președinții consiliilor județene Constanța și Tulcea, instituții de control și agenți economici de pe litoral.

Cea mai gravă problemă cu care se confruntă agenții economici este criza acută a forței de muncă din ultimii 25 de ani.

„Cinci mii de locuri de muncă sunt astăzi libere pe litoral. Trebuie găsite soluţii cât se poate de urgent pentru că, vă spun sincer, nu mai avem cu cine să lucrăm. Am fost acuzaţi că nu dăm salarii. Dăm salarii foarte bune!”, a atras atenția preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad.

Bogdan Trif a replicat că aceasta este una dintre problemele cu care se confruntă turismul, o soluţie fiind deschiderea la Constanța a unui centru de excelenţă în instruirea personalului în turism.
 
Ministrul Turismului a anunţat că, de săptămâna viitoare, va începe repartizarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din instituţiile şi autorităţile publice. ”Este un ajutor dat de Guvernul României în mod direct turistului român şi turismului românesc. Aceste vouchere de vacanţă, în cuantum de 1.450 de lei pentru fiecare persoană, se pot cheltui doar pe teritoriul României”, spune acesta.

Bogdan Trif a mai anunțat că Legea Turismului va ajunge în cel mai scurt timp, în maxim o lună și jumătate, pe masa Guvernului.

Ministrul Turismului a afirmat că, pentru a remedia deficiențele apărute pe Litoral, se va forma un grup de lucru format din instituții de control ale statului, reprezentanți ai ministerului Turismului și ai mediului de afaceri. Acest grup va functiona pe toată perioada sezonului estival.
 
„Am venit cu o echipă de control, formată din opt oameni, iar în primă fază o să avem doar acţiuni de prevenţie şi îndrumare. Două echipe vor rămâne pe toată perioada sezonului estival pentru a fi în legătură cu cetăţenii şi hotelierii. Trebuie să atenţionez agenții economici că o să fim mai duri şi nu o să permitem nicio abatere de la legislaţia de mediu care ar pune în pericol turismul din Constanţa şi staţiuni”, a punctat acesta.

În finalul  întâlnirii, ministrul a declarat că a ales Litoralul românesc pentru a petrece minivacanța de 1 Mai.