MENIU

Criza energetică. Cum te încălzești iarna dacă nu mai ai bani de gaze sau curent. Cinci alternative ieftine

Foto arhivă Profimedia

Criza energetică este departe de a se fi terminat, iar până se va pune ceva la punct, prețurile au explodat. Facturile sunt de 2-3 ori mai mari, la același consum, indiferent dacă vorbim de clienți casnici sau firme.

În funcție de nevoile tale, ai la dispoziție o varietate de metode de încălzire a locuinței, astfel încât să obții confortul necesar ție și familiei tale. Iată câteva dintre cele mai puțin costisitoare variante.

1. Panouri radiante – o alternativă ieftină la încălzire o reprezintă montarea de panouri radiante. Acestea se încadrează foarte bine în design-ul locuinței și sunt și foarte eficiente. Se spune că această modalitate de încălzire a locuinței reduce cheltuielile cu 50%, iar montajul panourilor nu necesită aprobări sau autorizații. Un alt avantaj este că panourile radiante se instalează rapid, funcționează fără zgomot și nu consumă oxigenul din încăpere.

2. Panouri solare subvenționate de stat – o altă variantă de luat în calcul este încălzirea locuinței cu ajutorul panourilor solare. Această soluție implică niște costuri inițiale mai mari, dar care se amortizează odată cu trecerea timpului. Dacă vă surâde această idee, atunci ați putea solicita și un ajutor de la stat. Vorbim despre programul „Casa Verde“, prin care românii pot beneficia de 6.000 de lei de la stat pentru achiziția unor panouri solare.

3. Pompe de căldură – fac parte din familia sistemelor de energii regenerabile, la fel ca și colectoarele solare și reprezintă o alternativă foarte interesantă. Cu pompe de căldură, factura lunară la curent electric este, practic, de patru – cinci ori mai mică decât la o centrală termică electrică, ceea ce constituie un avantaj greu de trecut cu vederea. Acestea sunt de mai multe feluri (având ca surse de căldură gratuite aerul, solul și apa), cele mai des întâlnite fiind cele care folosesc căldura solului pentru încălzirea locuinței.

4. Încălzirea cu brichete – cu toate că nu pare la fel de „verde“ ca cele trei metode de mai sus (foarte prietenoase cu mediul înconjurător), încălzirea cu brichete este și ea destul de rentabilă. Practic, înlocuiești lemnele cu brichete de rumeguș. Acestea au o eficiență ridicată, un preț scăzut și avantajul că nu mai trebuie tăiați copaci pentru a ne servi la încălzire.

5. Încălzește locuința cu ajutorul aerotermelor – o altă metodă care s-a dovedit destul de practică este folosirea aerotermelor. Dacă ai o locuință cu încăperi foarte înalte, atunci poți opta pentru un model care elimină stratificarea căldurii și te ajută să economisești chiar și 30% din consumul de energie.

SURSA: impact.ro