MENIU

CRIZĂ economică în Turcia. Lira turcească a coborât la un nou minim record după declaraţiile preşedintelui Erdogan

Erdogan FOTO: Profimedia

Lira turcească a coborât la un nou minim record după noi declaraţii ale preşedintelui Erdogan care se opune majorării dobânzilor, transmite CNBC.

Moneda a atins un minim de 13,47 lire pentru un dolar, depăşind un minim anterior de 13,45 lire pentru un dolar atins săptămâna trecută, în urma unor temeri noi legate de politica monetară şi de pericolul variantei Omicron a Covid-19.

Lira s-a prăbuşit de la circa 8,5 unităţi pentru un dolar la sfârşitul lunii august la peste 13 unităţi pentru un dolar.  

Erdogan a refuzat în mod constant să majoreze ratele dobânzilor pentru a stăpâni accelerarea inflaţiei la două cifre, iar valoarea lirei a scăzut în ultimii ani în mare parte ca urmare a acestui fapt.  

Inflaţia în Turcia este acum aproape de 20%. Erdogan a concediat trei şefi ai băncilor centrale pentru că nu s-au aliniat cu convingerea sa că dobânzile nu ar trebui majorate.  

Experţii economici şi foştii oficiali din ţară au pledat în mod deschis ca preşedintele să-şi schimbe politica, fiind cunoscut că el are putere asupra deciziilor de politică monetară ale băncii centrale.

Dar Erdogan susţine de multă vreme opinia neobişnuită că ratele mai mari ale dobânzilor provoacă inflaţie mai degrabă, decât să o reducă.

Turcia a raportat cifre pozitive de creştere a PIB-ului în această săptămână, dar lira slabă are un impact mai mare decât aceste ştiri pozitive, a declarat Tim Ash, analist senior pentru pieţele emergente la BlueBay Asset Management.  

PIB-ul Turciei a înregistrat o creştere impresionantă de 7,4% în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi de 2,7% faţă de trimestrul precedent, determinată de consum şi de exporturi.

Dar criza valutară şi accelerarea inflaţiei înseamnă că aceste cifre sunt departe de imaginea completă.  

De asemenea, au existat informaţii neconfirmate din presa locală turceasca, conform cărora directorul pentru pieţe financiare al băncii centrale din Turcia, Doruk Kucuksarac, şi-a dat demisia.

Mai multe articole despre:
lira economie turcia președintele dobânda criza