MENIU

Criza din spitale se adâncește. Peste 600 de pacienți așteaptă locuri libere - câteva zeci au nevoie de terapie intensivă

Andrei Baciu

Peste 600 de pacienți infectați cu Sars-Cov-2, dintre care 130 în București, așteaptă în unitățile de Primiri Urgențe eliberarea locurilor în secțiile Covid-19. Câteva zeci dintre aceștia au nevoie de terapie intensivă, a anunțat, vineri seară, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerului Sănătăţii. Acesta a precizat că 

”Cifrele sunt în dinamică, vorbim de puţin peste 600 de persoane la nivel naţional, în jur de 130 la nivelul Bucureştiului şi câteva zeci care au într-adevăr nevoie de terapie intensivă”, a declarat Baciu la postul public de televiziune. 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a precizat că prioritatea lui Florin Cîțu de când a preluat interimatul a fost suplimentarea numărului de paturi. Astfel, în doar câteva zile au fost operaţionalizate 12 noi paturi de terapie intensivă, urmând ca în perioada următoare numărul acestora să crească la 73.

”Ieri am avut şedinţe de lucru cu directorii DSP, cu directorii spitalelor care tratează pacienţi cu Sars-Cov-2. De ieri şi până astăzi am identificat şi operaţionalizat 12 paturi în plus de terapie intensivă. Vorbim de 9 paturi la Constanţa, unul la Bolintin Vale, două la Bucureşti. Patru paturi vor fi operaţionalizate în continuare, în zilele următoare, 20 de paturi la ATI la ”Matei Balş” şi, practic, în perioada următoare, am identificat încă 73 de paturi la terapie intensivă”, a adăugat Baciu.
Acesta a subliniat însă că este nevoie de timp pentru ca aceste paturi  să fie funcţionale. ”Nu se pot face pe loc, necesită timp, însă vestea bună este că putem să oferim într-un timp cât mai scurt tuturor celor care au nevoie de asistenţă medicală, de terapie intensivă, aceste servicii”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății. 

Citește și: ”O nouă secție ATI pentru pacienții Covid-19 la Spitalul Militar Central - 14 paturi”