MENIU

Criza de vaccinuri continuă în România. Zeci de mii de copii sunt în pericol

Criza de vaccinuri continuă în România. Zeci de mii de copii sunt în pericol, pentru că nu mai există ser care să îi protejeze împotriva tetanosului sau poliomielitei. Lipseşte din maternităţi şi vaccinul împotriva hepatitei B, iar din unele cabinete, chiar vaccinul împotriva rujeolei, boală care a făcut 14 victime doar de la începutul anului. În acelaşi timp, statisticile arată că tot mai mulţi părinţi refuză vaccinarea copiilor. 

"Lipsesc vaccinurile uzuale, care nu ni s-au livrat în luna ianuarie", a precizat Carmen Barbă, medic de familie.

Situaţia e similară la nivelul întregii tări. Medicii din Dolj au primit ultima oară vaccinul hexavalent la sfârşitul lunii noiembrie, însă stocul s-a epuizat repede.

În judeţul Sibiu dozele de vaccin hexavalent şi hepatitic B, care se administrează copiilor în primele 24 de ore de la naştere, au ajuns la zero încă de la începutul anului. La maternitatea din Sibiu se nasc lunar aproximativ 250 de copii.

Ministerul Sănătăţii pare lipsit de soluţii. Într-un răspuns pentru Realitatea TV, autorităţile spun că producătorul este de vină. În plus, reprezentanţii ministerului au specificat că vor iniţia procedurile de licitaţie pentru cumpărarea vaccinurilor imediat după aprobarea bugetului alocat Programului Naţional pentru Vaccinare, însă nu au specificat când se va întâmpla acest lucru.

Astfel de situaţii n-ar mai trebui să se repete odată cu adoptarea Legii vaccinării. Aceasta prevede inclusiv asigurarea unor stocuri suplimentare, la care să se apeleze la nevoie. Însă textul nu a fost pus încă nici măcar în dezbatere publică.