MENIU

Criză de sânge în spitale. La Iaşi, operaţiile au fost amânate

<p>Mobilizare emoționantă. Sute de persoane au donat s&acirc;nge</p>

Vara acutizează lipsa donatorilor de sânge, care vin în număr tot mai mic la Centrul Regional de Transfuzii din Iaşi. Reprezentanţii CRTS spun că, în fiecare an, în perioada concediilor, numărul donatorilor scade şi îndeamnă ieşenii să se prezinte la centru că să doneze, astfel încât activitatea din sălile de operaţie să nu aibă de suferit.

În ultima săptămână, la Centrul de Transfuzii, s-au înregistrat zilnic în jur de 30 de donatori, insuficient pentru a asigura cererile spitalelor ieşene. Conform datelor din centru, pentru a răspunde prompt fiecărei unităţi medicale ar trebui să se înregistreze zilnic în jur de 80-90 de donatori.

„Preparatele din sânge nu ajung niciodată pentru că noi, românii, suntem deficitari la capitolul educaţie şi nu donăm benevol pentru a fi de ajutor celor care au nevoie. Avem probleme mereu pentru că sunt operaţii care consumă mult sânge, cum ar fi operaţia de fractură de col femural, unde e nevoie de două pungi de sânge sau la cea de neoplasm de colon, unde e absolut necesar să ai asigurate 3-4 pungi de sânge. Spitalul prioritizează cazurile, păstrăm sânge pentru urgenţe majore, şi acolo unde se poate amână intervenţia, se amână“, a spus dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU, conform ziaruldeiasi.ro.

Din sângele donat o singură dată pot fi ajutate până la trei persoane. „Există recomandarea că prima donare să se facă cât mai aproape de vârstă de 18 ani. În general, cei care doresc să doneze sânge pentru prima dată după vârstă de 50 de ani sunt mai dificil de acceptat ţinând cont de faptul că pot apărea o serie de afecţiuni care contraindică donarea. Greutatea persoanei care donează trebuie să fie în jur de 60 de kg, dar bineînţeles că se corelează şi cu înălţimea, astfel încât să existe un raport optim între greutate, înălţime şi cantitatea de sânge recoltată - aproximativ 450 ml. În plus, foarte important este că persoană care se prezintă la donare să fie într-o perfectă stare de sănătate“, a arătat dr. Lavinia Scripcaru, directorul CRTS Iaşi.