MENIU

Criză de medici la Spitalul Judeţean din Brăila. Paturile pacienților, limitate

Criză de medici la Spitalul Judeţean din Brăila / FOTO: Profi Media

Este criză de medici la Spitalul Judeţean din Brăila. Din cauza numărului redus de cadre medicale, conducerea a fost nevoită să limiteze şi locurile pacienţilor.

La Secţia de Cardiologie, din cadrul Spitalului Judeţean din Brăila, au lucrat până de curând patru medici. În prezent, au rămas doar doi specialişti, care nu pot asigura, însă, în mod normal activitatea întregii Secţii de Cardiologie. Prin urmare, s-a decis ca activitatea să fie restrânsă în mod considerabil. De la 60 de paturi, la 16.

Nu este însă singura secţie care se confruntă cu deficit de medici. La Secţiile de Medicină Internă, mai mult de jumătate dintre cadre s-au pensionat. S-a ajuns la această criză după ce unul dintre medici a intrat in concediu de maternitate si celalalt s-a pensionat, potrivit Realitatea PLUS. Astfel, pacienţii care nu vor prinde un loc liber la Spitalul Judeţean din Brăila, vor fi trimişi în judeţul vecin-Galaţi sau la Bucureşti. 

Situaţie mai fericită la Galaţi

Situaţia este mult mai fericită la Galaţi, unde Spitalul Judeţean Galaţi va avea în curând Secţie de Cardiologie Intervenţională. Astfel, pacienţii din Galaţi sau Brăila nu vor mai fi nevoiţi să meargă la Iaşi sau Bucureşti deoarece în cadrul secţiei se vor realiza coronarografii şi monta stenturi. 

Autorităţile dau asigurări că, pentru zona de cardiologie intervenţională, Galaţiul va deveni un pol unde se pot adresa bolnavi din mai multe judeţe. De la Iaşi şi până la Bucureşti nu mai există niciun astfel de centru de implanturi.

În cazul în care vorbim de urgenţe, discutăm practic de înfundarea completă a unui vas care alimentează muşchiul inimii. De aceea, medicii susţin că timpul de intervenţie este esenţial, deoarece „zona care nu primeşte sânge începe să moară treptat, iar după un anumit timp procesul este ireversibil” - arată medicii.

Noua secţie va avea 12 saloane cu grup sanitar propriu, dotate cu tot mobilierul necesar, spaţiu medical special amenajat pentru montarea de stenturi şi stimulatoare cardiace, cabinete medicale şi oficiu alimentar. De asemenea, secţia va fi dotată cu peste 160 de echipamente medicale, astfel încât medicii să poată realiza procedurile de cardiologie intervenţională.