MENIU

Criză de citostatice în spitale: Lipsesc 14 medicamente vitale pentru bolnavii de cancer

Este din nou criză de medicamente citostatice în spitalele româneşti. Asociaţiile de pacienţi susţin că lipsesc 14 tratamente vitale bolnavilor de cancer. Situaţia este însă şi mai gravă. Medicii oncologi au întocmit o listă cu peste 30 de medicamente care le dau bătăi de cap. Chiar la Institutul Oncologic Bucureşti şi la Spitalul Fundeni, acolo unde sunt tratați cei mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu această afecţiune, lipsesc unele medicamente esenţiale. 

Pacienţii români nu se luptă doar cu boala, ci şi cu neajunsurile din sistemul sanitar. Din aproape toate spitalele lipsesc 14 citostatice care se folosesc atât în tratamentul adulţilor, cât şi al copiilor.

"Cancerul nu se tratează cu promisiuni. De curând, ne-a decedat un pacient caruia i-a fost întrerupt tratamentul pentru că nu s-a găsit medicamentul", a afirmat Cezar Irimia, preşedinte Asociaţia Bolnavilor de Cancer .

Pe listele medicilor sunt în total peste 30 de medicamente cu probleme. Cele mai multe nu există pe piaţă, altele lipsesc de la producător sau au fost retrase definitiv din România.

"Sunt destul de multe probleme în ţară. Sunt lipsuri temporare la vreo 5, 6 citostatice, dar situaţia poate să devină mai gravă pentru că lipsesc de pe piaţă. Este o singură formă de citostatic care lipseşte din 2015, formă injectabilă, care este folosită în leucemiile acute limfoplastice", a precizat Radu Niculescu, medic Spitalul Fundeni.

Situaţia este similară la Institutul Oncologic Bucureşti.

"De vreo lună s-au acutizat problemele. Cred că sunt vreo zece produse care lipsesc momentan. Consecinţele sunt că nu mai răspund pacienţii la tratament", a spus dr. Lidia-Anca Kajanto, manager Institutul Oncologic Bucureşti.

În fața camerelor, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate și cel de la Agenția Națională a Medicamentului nu recunosc problema.

În România, în fiecare an, 500 de copii sunt diagnosticaţi cu cancer, iar numărul adulților care primesc diagnosticul teribil se ridică la aproape 80.000.