MENIU

Criză de antibiotice, inclusiv pentru copii, în România. De ce nu se mai găsesc în farmacii

Sursa foto: Pixabay

Este criză de antibiotice în țara noastră! Farmaciștii susțin că lipsesc inclusiv antibioticele pentru tratamentul copiilor, iar unele depozite nu mai au stocuri. Pe de altă parte, din farmacii lipsesc și medicamente vitale pentru bolnavii cronici, iar cele generice dispar de pe piață din cauza costurilor uriașe. Agenția Medicamentului încearcă acum să remedieze problema. Până atunci, oamenii sunt nevoiți să se plimbe de la o farmacie la alta ca să găsească medicamentele prescrise de medici. 

În această situație sunt tot mai mulți români. Din farmacii lipsesc medicamente esențiale. Farmaciștii spun că se confruntă cu un deficit de antibiotice încă de la sfârșitul anului trecut, însă problema s-a accentuat în ultimele săptămâni. Nici în depozite nu mai există stocuri, deși farmaciștii fac cereri în mod constant.

„Problema cea mai mare este în cazul copiilor, pentru că lipsesc antibioticele pentru copii, suspensiile orale, dar această problemă este și în cazul comprimatelor pentru adulți. Vin părinți, caută, nu găsesc”, spune Beatrice Speteanu, farmacist.

Farmaciștii spun că unii producători ar fi încetat să mai livreze.

„E posibil să fie din partea producătorilor deoarece, în perioada pandemiei, acele stocuri foarte multe de antibiotice au expirat, iar comenzile se fac pe necesar, trimestrial. Dacă acum un an a fost o cerere mult mai mică, poate a fost luat în calcul și pentru anul acesta aceeași cere mică”, a mai precizat Beatrice Speteanu, farmacist.

Îngrijorător este că lipsesc și medicamente pentru cancer, boli de inimă sau alte boli cronice.

Agenția Medicamentului încearcă să afle care este cauza problemei și a cerut furnizorilor verificarea autorizațiilor de punere pe piață. 

Mai multe articole despre:
criza antibiotice farmacie criza medicamente