MENIU

Critici din partea specialiștilor: „Pensia este un bun al cetățeanului care a contribuit. Nu o poți negocia!”

Foto arhivă

Specialiștii atrag atenția asupra creșeterii prețurilor și a faptului că recalcularea pensiei a ajuns „un clasic” al politicii. Un concept clar la nivelul decidenților actuali nu există. Specialiștii în economie spun că 1.500 de lei reprezintă sumă cu care nu mai faci față cheltuielilor din România. 

Economistul Adrian Câciu este de părere că banii din PNRR nu vor veni prea devreme, în principal din cauza disputelor din Coaliție pe tema înființării mega-agenției care se va ocupa de proiectele de infrastructură din sănătate.

„Nu există pensie minimă, ci indemnzație socială minimă. Sunt legislații separate. Elementul de protecție socială urmează individul, nu cea are el în jurul lui. Nu contează ce avere ai. Dacă sunt îndeplinite condițiile, nu contează că ai două case. Această confuzie trebuie eliminată. Pentru niște prostii ale unora precum Ghinea, Cîțu își va lua toate reproșurile. Tragem 100 de milioane de euro pentru studii de fezabilitate, care trebuiau deja să fie făcute. Când crește pensia minimă, crește și pensia medie și salariu minim. Altfel, creezi discrepanțe. Domnul Cîțu este un om care a făcut multe cursuri de vânzător. Totul e fantastic, totul este încântător. Și acum dacă iese Dragnea și merge cu Cîțu o să vedeți că va lua mai multe voturi. Cîțu a jignit când a spus a au crescut pensiile cu 20%. De fapt a fost de 16% majorarea. El se raportează la creșterea salariilor. Când vorbești de puterea de cumpărare, vorbești de toți oamenii. Avem 2,5 milioane de oameni care nu sunt înregistrați pe nicăieri. Statistica a flasificat datele. Nu au crescut salariile cu 45% cum arată statistica oficială. Cea mai mare tragedie cu aceaste planuri glorioase, cu creșteri economice colosale, este că guvernul nu va lua niciun euro în acest an, din cauza lui Ghinea. Banii nu sunt la Cîțu, ci la Ghinea. Daca premierul nu vrea să facă mega-agenția, domnul Ghinea va spune nu”, este de părere Câciu.

Liberalul Mario de Mezzo consideră că nu va exista niciodată niciun guvern care va putea să mulțumească pe toată lumea. El merge pe varianta creșterii economice care va atrage după sine și creșterea veniturilor populației.

„Mereu vor fi oameni nemulțumiți. Nu va exista niciun guvern niciodată care să mulțumeasca pe toata lumea. Și în Germania sunt nemulțumiți. Ar trebui să fie venituri mai mari în România, dar din venituri responsabile. Creșeterea economică trebuie să fie susținută. Nu avem copaci cu hârtii de 500 de euro peste noapte. Un guvern liberal ar trebui să se ocupe de creșeterea sustenabilă a economiei și a antreprenoriatului. Dacă acestea cresc, toate celelelate venituri vor crește. Guvernul ar trebui să-și asume că bugetul de pensii va fi pe deficit sau că alocațiile cres, dar guvernul trebuie să creeze premisele creșterii economice. Din 2015 alocațiile au crecut de 4 ori din inițiativa liberalilor. În 2015, alocația era de 85 de lei, acum este 214 lei.

Social democrata Mirela Adomnicăi spune că se discută abia acum despre multe dintre subcapitolele din PNRR, la momentul depunerii lui Ghinea nu citise toate capitolele, iar premierul nu știa de înființarea ANIS. „Discutăm despre acest subiect în contextul în care am cerut transparența despre PNRR și abia acum primim informații. Nu sunt informații suficiente. Ghinea nu citise toate anexele, Cîțu nu știa că în PNRR este prevăzută înființarea ANIS, iar doamna ministru al Muncii a aflat din presă despre creșterea vârstei de pensionare. PNRR este prezentat ca plan de rederesare, dar nu știu ce caută pensionarii aici. Vorbim despre 940.000 de oameni, din care 140.000 sunt foști angajați CAP. Îi condiționăm de nivelul de trai pentru a beneficia de pensia minimă.

Economistul Mircea Coșea susține că recalcularea pensiilor a devenit un clasic al politicii din România și că o creștere generală a veniturilor este imperios necesară, pentru că din toamnă prețurile la energie vor crește

„Este jenant să discutăm astfel de probleme. Lucrurile sunt clare, ne întoarcem la manuale de economie și să vedem că se fac greșeli. Contribuțiile sunt mari sau mici pentru că vrea statul. Au fost create pentru ca să se dea ceva și pentru cei care au lucrat la CAP. Pensia de contributivitate nu este reglată de cineva pe bază de anchete sociale. Este o perdera de fum, ca să se arate că se face ceva. A ajuns recalcularea un clasic al politicii. Un concept clar la nivelul decidenților actuali nu există. 1.500 de lei este suma de la care începe pauperizare vieții. Cu 1.500 de lei nu mai faci față cheltuielilor din România. Dacă se vrea ceva, trebuie găsită o metodă de creștere. Trebuie pe o anumită cale ca să mărească această sumă, pentru că spre toamnă va fi o scădere a puterii de cumpărare care va duce la sărăcie. Incapacitatea folosirii energiei. Lipsa de bani va duce aici. Asistăm la o creștere importantă care nu e inclusă în inflație. Acestea nu va mai putea fi cumpărată de pensionari. Pensia este un bun al cetățeanului care a contribuit, nu o poți negocia. Decomdată se vinde blana ursului din padure, pentru că banii sunt departe. Nu știm ce se va întâmpla concret cu PNRR pentr că încă mai sunt negocieri. Finanțare se va face doar cu condiția controlului Comisiei Europene din 6 în 6 luni și cu respectarea programelor. Nu sunt convins că problemele pensiei minime din PNRR sunt o ideea a Comisiei. Guvernul a venit cu propuneri de echilibrare care sunt măsuri de taiere, nu de dezvoltare economică și crearea de  locuri de muncă Aici intră și pensia minimă, adică asistența socială. Decoamdată nu există nicio garanție că PNRR, în forma acutală, va aduce în România bunăstare, ci austeritate”, concluzionează Mircea Coșea.

 

Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, consideră că trebuie să existe o diferență la pensie între cei care au cotizat perioada minimă și cei care au avut perioada întreagă, dar cu cotizații reduse.

„Guvernul a prevăzut în toate documentele preocuparea creșterii pensiilor. Aș vrea să subliniez că între pensia minimă, adică un stadiu de cotizare de minim 15 ani și cei care au muncit mai mult dar au avut salariul mic, trebuie să fie o diferență. Pensiile vor crește, se lucrează la o nouă lege. Această creștere trebuie să fie făcută în justa măsură față de oamenii care au contribuit și au avut un stagiu complet, altfel încurajăm nemunca. Pensia minimă e un drept al persoanei și trebuie respectată. Dacă e nevoie de reevaluarea situației sociale a persoanei se poate face, dar asta nu trebuie să fie o condiție de recalculare a pensiei. Apar aceste elemente sociale care oferă condiții mai clare asupra celor care beneficiază de aceste servicii. Mare problemă am României este că în comunități nu există servicii sociale care să asigure tipuri de sprjin pentru cei care au venituri foarte mici. Comunitățile locale ar trebui să aibă servicii sociale”, a declarat Violeta Alexandru.

Mai multe articole despre: