MENIU

Cristian Ghinea, vești pentru români în 2022. Mesaje despre PNRR către PSD și Guvern: „Hai, băi, la muncă, lăsați smiorcăiala!”

Cristian Ghinea, fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene

Fostul ministru Cristian Ghinea, care a și elaborat PNRR, anunță că Bruxelles așteaptă ca România să adopte acordul operaţional în luna martie, ceea ce va permite țării noastre să facă o nouă cerere de plată din fondurile de reziliență.

„Pe MonitorPNRR avem veşti bune pentru români şi mai puţin bune pentru PSD. Vestea bună pentru români este că experţii de la Comisie se aşteaptă ca acordul operaţional al României să fie adoptat în luna martie a acestui an. România poate, procedural, trimite o nouă cerere de plată din PNRR după semnarea acestui acord. 

Vestea mai puţin bună pentru pentru PSD este că acordul operaţional trebuie să respecte întocmai prevederile PNRR. Comisia a confirmat că nu se poate modifica sau amâna vreun jalon sau vreo ţintă. Ele trebuie prezentate, detaliate şi implementate exact aşa cum au fost agreate în PNRR. Dacă PSD se gândeşte că prin aceste acorduri poate renegocia PNRR, se înşală. Este ceea ce a transmis Comisia în discuţia pe care a avut-o recent Dragoş Pîslaru, la Parlamentul European”, a transmis Cristian Ghinea, miercuri pe Facebook. 

„Cel mai important pas pentru România, după aprobarea PNRR și primirea integrală a prefinanțării este aprobarea și semnarea unui acord operațional. Acesta reprezintă practic un contract între guvernul României și Comisia Europeană prin care Comisia poate transfera tranșele de plăți către România și poate înțelege pe ce se va cheltui fiecare tranșă. Un acord operațional conține:

  • frecvența discuțiilor între guvern și Comisie pentru a verifica progresul de implementare a PNRR
  • definirea modului în care se va realiza schimbul de informații între guvern și Comisie
  • definirea mecanismelor de verificare ale progresului
  • prezentarea setului de ținte și jaloane care se vor realiza cu fiecare tranșă de bani
  • calendarul țintelor și jaloanelor cu termene limită pentru implementare”, potrivit „MonitorPNRR”, platforma înființată de Cristian Ghinea alături de Dragoș Pîslaru pentru monitorizarea și analizarea țintelor din PNRR.

„Avem promisiunea Comisiei că toți acești pași intermediari vor fi publici, deci că acordul operațional va fi publicat. Cum am făcut transparență maximă și la PNRR în sine.

Comisia ține guvernul de mână. Hai, băi, la muncă, lăsați smiorcăiala!”, mai spune în încheiere Cristian Ghinea.