MENIU

Cristi Danileț, stupefiat de deciziile Curții Constituționale din Moldova

Judecătorul Cristi Dănileț spune că faptul că judecătorii constituționali din Republica Moldova au anulat propriile hotărâri date săptămâna trecută ”este ceva nemaiîntâlnit” din punct de vedere juridic.

Judecătorul român mai spune că răzgândirea Curții constituționale din Moldova este "un semn care arată criza constituțională în care au ajuns fostele state comuniste" și apreciază că este nevoie de o depolitizare a curților constituționale:

"Faptul că în Republica Moldova Curtea Constituțională își revocă propriile hotărâri de săptămâna trecută, date în legătură cu hotărârile Parlamentului pentru numirea noului Guvern, mă face să reflectez.

După reacția societății civile și ale comunității internaționale, CCMd acceptă să dea înapoi. Din punct de vedere politic, acest gest va fi intens speculat; din punct de vedere juridic, este ceva nemaiîntâlnit. Dar eu merg mai departe cu analiza: este un semn care arată criza constituțională în care au ajuns fostele state comuniste. Iar aceasta nu poate fi rezolvată simplu cât timp desemnarea membrilor este politică și calitățile lor nu sunt meritocratice.

Eu cred că orice asociere între o curte constituțională și clasa politica trebuie sa se limiteze cel mult la modalitatea de desemnare a membrilor. Calitatea anterioara de membru de partid, lipsa lucrărilor științifice, inexistenta unei specializări a membrului unei curți constituționale este inacceptabilă. Și, desigur, funcționarea curții trebuie sa fie total depolitizată", a scris Danilet pe Facebook.

Mai multe articole despre:
Curtea Constituţionala Cristi Danileţ