MENIU

Creșterea prețurilor pentru soluțiile de armare a betonului (P)

Pe lângă subiectele deja intens dezbătute ale ultimilor doi sau trei ani, în ultimele săptămâni, un alt subiect intens discutat și ale cărui știri traversează întreg mapamondul este cel al distrugerilor și pierderilor de vieți omenești ca urmare a cutremurului din Turcia. 

Creșterea prețurilor pentru soluțiile de armare a betonului

Pe lângă subiectele deja intens dezbătute ale ultimilor doi sau trei ani, în ultimele săptămâni, un alt subiect intens discutat și ale cărui știri traversează întreg mapamondul este cel al distrugerilor și pierderilor de vieți omenești ca urmare a cutremurului din Turcia. Mii de clădiri, blocuri, clădiri comerciale de tot felul, s-au dărâmat în ceea ce pare un scenariu apocaliptic. În marea majoritate, clădirile care au cedat ca urmare a seismului nu aveau o structură de rezistență conform standardelor internaționale de siguranță, foloseau puțin fier beton, uneori chiar deloc, iar despre alte soluții suplimentare, moderne, de armare nici nu mai vorbim.

Articolul de astăzi are în vedere acest context al evenimentelor recente din Turcia dar nu abordează propriu-zis această temă, ci una mult mai apropiată de casă, de România, și de interesele noastre pe termen scurt și mediu. Tema despre care o să vă împărtășim câteva gânduri este cea a creșterii prețurilor pentru fierul beton și a fibrelor pentru armarea betonului, ca urmare a cererii tot mai mari pe piața internațională și în special cea provenită de la (aproape) vecinii noștri.

Articolul de astăzi, chiar dacă nu la fel de lung ca cele cu care v-am obișnuit până acum, are două părți. Una dintre părți este dedicată constructorilor din țară iar cealaltă vizează persoanele, fizice sau juridice, care cumpără construcții, în special clădiri de locuit (apartamente sau case) și spații pentru birouri.

Pentru constructori, avem de împărtășit următoarele:

  • Producătorii și furnizorii au crescut prețurilor fibrelor de armare a betonului. Această creștere este deja reflectată parțial în prețul celor mai mulți distribuitori și vânzători. conmec nu a crescut încă prețul datorită politicii noastre de stoc excesiv pe care am avut-o în ultimii 10 ani. A fost abordarea noastră să avem întotdeauna stoc mai mare pentru a ne proteja împotriva fluctuaților de prețuri, variații de prețuri din ce în ce mai frecvente (după cum s-a observat). Ultimii ani ne-au confirmat că strategia noastră a fost potrivită și ne-a devenit un avantaj competitiv major, permitându-ne ‘luxul’ păstrării unor prețuri reduse față de competitorii noștri.
  • Cererea pentru fibrele de armare a crescut extraordinar de mult în ultimele săptămâni. Aveam deja creștere semnificativă a cererii de la an la an dar de la evenimentele din Turcia, cererea a explodat.
  • Discutând cu parteneri de-ai noștri, constructori cu experiență dar și distribuitori în domeniul materialelor pentru construcții, ne-a fost confirmat că același lucru se întâmplă și pe partea de fier beton (dar nu numai).
  • Există deja o creștere a prețurilor materialelor pe toată zona de construcții de mai bine de trei ani.

Ca urmare a celor menționate dar și a altor aspecte, considerăm că este important să avertizăm constructorii că în perioada următoarea (doi până la cinci ani) prețurile fibrelor de armare vor păstra trendul de creștere dar și ritmul, scumpindu-se de la un semestru la altul. Sfatul nostru este să achiziționați cât mai curând tot necesarul de fibre măcar pentru proiectele în lucru, iar dacă este posibil, să vă faceți și stocuri pentru . În final, această strategie se va dovedi foarte profitabilă.

Pentru cumpărători, sfatul nostru este să fie cu mult mai atenți la ceea ce cumpără pentru că investiția lor este pe termen lung și deci tot așa trebuie să fie construit și blocul de locuințe, casa mult visată sau clădirea de birouri. Fibrele de armare nu sunt un moft ci un mijloc de protecție și de creștere a rezistenței unei clădiri în cazul unor evenimente rare precum cutremurele. Este important să vă puneți la punct cu toate informațiile relevante despre achiziția pe care urmează să o faceți, amănunte precum: materiale folosite, calitatea proiectului, istoricul de proiecte al constructorului ș.a.m.d..

Vă salutăm și vă dorim succes,

Conmec - aliatul constructorilor de peste 30 de ani.