MENIU

Creșterile de salarii, ajunse din urmă de scumpirile galopante

Salariul mediu net a crescut în intervalul septembrie 2016 - septembrie 2017 cu 13,5%, până la valoarea de 2.376 de lei, arată datele INS. Totuși, în raport cu evoluția prețurilor de consum, avansul câștigului salarial real a fost ZERO în luna septembrie 2017 față de luna precedentă, ceea ce înseamnă că creșterile salariale sunt ajunse din urmă de prețurile galopante.

Cele mai mari salarii nete sunt primite în prezent de angajații din servicii de tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) - 6.022 lei.

În topul celor mai mari salarii nete urmează angajații din extracția de petrol și gaze - 5.836 lei, fabricarea produselor obținute din prelucrarea țițeiului - 5.312 lei și din transporturi aeriene - 4.731 lei.

În timp ce bugetarii au primit tot mai multe cadouri de la alianța de guvernare, cei mai defavorizați angajați din economie sunt cei din hoteluri și restaurante - salariu mediu net de doar 1.399 lei și cei din producția de încălțăminte - 1.486 lei.

În raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real a fost de 100% pentru luna septembrie 2017 față de luna precedentă, ceea ce înseamnă că creșterile salariale sunt ajunse din urmă de prețurile galopante.

În timp ce politicienii nu par să ajungă la un numitor comun în privința modificării Codurilor Fiscale, avem parte de un val de scumpiri. Carburanții, energia electrică și gazele au prețuri mai mari. Iar asta face ca și alimentele de bază să fie mai scumpe.

Benzina şi motorina se apropie de pragul de 6 lei pe litru! În câteva luni, combustibilii au ajuns să coste chiar şi cu un leu mai mult pentru un litru. În prag de iarnă, valul de scumpiri afectează toţi românii. Iar specialiştii avertizează, e doar începutul unui sfârşit de an costistitor pentru buzunarele tuturor.

La unele produse prețurile chiar s-au dublat, cum e, de exemplu, cazul ouălor. Producătorii spun că prețul ouălor va rămâne ridicat până în martie.

Carnea de porc este mai scumpă la raft cu până la 20%, untul, cu 10%, iar laptele cu 5 procente. 

Benzina şi motorina s-au scumpit cu aproape 10 bani în ultima lună, iar evoluțiile petrolului pe piețele internaționale anunță noi majorări de tarife la pompă. Transporturile mai scumpe atrag, în mod obligatoriu, alte scumpiri în lanț, care vor ajunge la apogeu cel mai probabil de Sărbători.

Salarii cu 0,5% mai mari în luna septembrie

Câștigul salarial mediu brut pe economie a crescut cu 0,5% în septembrie față de luna anterioară, până la 3.305 lei, în timp ce valoarea netă s-a situat la 2.376 de lei, în urcare cu 12 lei (+0,5%), arată datele Institutului Național de Statistică (INS), date marți publicității.

Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,5%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 111,5%.

În raport cu evoluția prețurilor de consum, indicele câștigului salarial real a fost de 100% pentru luna septembrie 2017 față de luna precedentă. Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 178,3%, păstrând aceeași valoare ca și în luna august 2017.

În luna septembrie 2017, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna august 2017. Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, pentru performanțe deosebite sau pentru 'Ziua petrolistului'), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri, dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte).

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 8,4% în extracția cărbunelui superior și inferior; între 2% și 5% în industria metalurgică, fabricarea băuturilor, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură), transporturi aeriene, intermedieri financiare (cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor din tutun.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (+3,6%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice. Câștigul salarial mediu net a scăzut ușor comparativ cu luna precedentă în administrația publică (-0,5%), respectiv în sănătate și asistență socială (-1 leu).

Mai multe articole despre:
salarii salariul net