MENIU

Cozmin Gușă: Obsesia Ungariei legată de Transilvania este azi la apogeu

<p>Cozmin Gusa</p>

Consultantul politic Cozmin Gușă a comentat, vineri seara, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, informația potrivit căreia Guvernul de la Budapesta finanțează cu 73 de milioane de euro noi proiecte din Ţinutul Secuiesc. 

Potrivit agenției maghiare de presă MTI, Guvernul lui Viktor Orban finanțează cu 73 de milioane de euro 66 de proiecte din Harghita, Covasna și Mureș, în cadrul programului de dezvoltare economică a Ţinutului Secuiesc. 

Obsesia maghiarilor legată de Transilvania nu a dispărut niciodată, remarcă Cozmin Gușă, care atrage atenția că în prezent această obsesie este chiar potențată.  

"Zona autonomă maghiară a fost de inspirație stalinistă, cu serviciile secrete maghiare din acele vremuri. Noi cei care am trăit și suferit înainte de 1989 știm că menghina în care a fost prinsă România a fost de tip sovietic, respectiv revanșard maghiar. Obsesia ungurilor legată de Transilvania nu a pierit niciodată, a fost azi potențată, dacă ne uităm la felul în care Orban relaționează cu sistemul sovietic, cu Putin, și intervine în jocurile interne ale României", a explicat Cozmin Gușă în intervenția telefonică de la "Realitatea Românească". 

Consultantul politic amintește ce s a întâmplat recent cu Republica Moldova, când Rusia a făcut toate jocurile, iar România a stat spectatoare și am pierdut cea mai mare investiție a noastră din perioada post-comunistă:

"Să nu ne mirăm dacă ajungem să ridicăm din umeri cu toții și să întreb ce putem să facem. Jocul este peste captete celor care conduc România și care au mize de tip personal. Vorbeam despre oamenii din intelligence, acești pseudo-pensionari, care nu sunt pensionari de fapt, ci joacă un joc personal sau de grup pe modelul foștilor angajați ai Departamentului Securității de Stat care au jucat jocul economic după 1989. Adevăratul joc a fost făcut de cei din fosta Securitate, ei și-au potențat averile, au umblat la conturile BNR, când Stolojan era acolo, apoi cu Isărescu li s-a dat posibilitatea să se înfrupte și s-au scos zeci de milioane. Aveau 45-50 de ani în 1989 și acum au bătrânețea asigurată ca multi-milionari".

Cozmin Gușă trage un semnal de alarmă cu privire la pericolele care pândesc România pe termen scurt:

"Ca o concluzie: cea mai gravă treabă care ni se va întâmpla e ca Ungaria să își activeze rapid, în perspectiva Trianonului festiv, toți agenții interni pe care îi au, la fel cum a făcut Rusia cu 2-3 luni în urmă. Ursul rusesc a renunțat la tomberon, e în holul hotelului, stă la masă. E nervos azi pentru că nu s-a negociat cu el. Indiferent că e Rusia sau Ungaria, problema e că nimeni din societatea românească nu are potențial de negociere cu acești oameni", a mai spus Cozmin Gușă.

Cozmin Guşă: Firea este singura variantă a PSD de a-l contracara pe Iohannis

Mai multe articole despre:
Ungaria Cozmin Guşă