MENIU

Cozmin Guşă: "Ungaria îşi face treaba într-un mod programat. Viktor Orban e un lider asistat"

Cozmin Guşă

"Ungaria, din punct de vedere economic, s-a transformat într-o feudă personală a lui Orban şi a apropiaţilor săi. Viktor Orban a rămas un lider asistat", a spus Cozmin Guşă, duminică seară, la Realitatea TV.

Consultantul politic a tras un semnal de alarmă în privinţa nepregătirii pe care o are statul român atunci când vine vorba despre  direcţia est-vest şi a atenţionat că în Ungaria avem de-a face cu un regim de putere unipersonal.

"Nefericirea este că noi nu suntem în stare, din păcate. Prin politicienii sau mandatarii statului care sunt puşi să facă treabă pe aceste două direcţii, est-vest, adică Moldova, parcă acolo se mai mişcă ceva, dar mai ales pe zona Ungaria sunt în cel mai bun caz nepregătiţi, în cel mai rău caz, cum este cazul lui Teodor Meleşcanu, asistat conştient sau inconştient de către oameni cu interese clare din partea statului maghiar. Nu vreau să mă apuc acuma să vorbesc în emisiune de ofiţeri dubli sau de ofiţeri ai serviciului de informaţii din Ungaria, am face o emisiune mult prea explozivă şi atunci uităm concluziile, dar acolo e un pericol. Mă mir cum de la nivelul instituţiilor mandatate de statul român să monitorizeze vecinătatea zero a fiecărui demnitar cu decizii importante, mai ales în politica externă, nu se acţionează şi ajungem la astfel de evenimente. Ungaria îşi face treaba într-un mod programat. Acolo este un regim de putere unipersonal. Ungaria, din punct de vedere economic, s-a transformat într-o feudă personală a lui Viktor Orban şi a apropiaţilor săi. Care apropiaţi, dacă mişcă în front, sunt îndepărtaţi şi înlocuiţi rapid de alţi oameni care ştiu să facă jocul economic în interesul acelui lider. Acel lider şi cei care-l asistă, pentru că Orban este un lider asistat încă din 1988, nu ne închipuim că a fost atât de talentat în calitatea lui de fotbalist de Divizie B şi de student mediocru sau submediocru la Facultatea de Drept şi a erupt înspre leadershipul politic. El a fost asistat şi cu ocazia celebrului discurs de când era tânăr şi a rămas asistat şi în continuare", a spus Cozmin Guşă. 

Consultanul politic a adăugat că Orban îşi conduce ţara cu o autoritate mai mare decât are, spre exemplu, Erdogan în Turcia, şi a subliniat cât de umil este liderul Ungariei în faţa lui Putin.

"Cei care-l asistă din statul maghiar au înţeles cum se mişcă treburile în lume. Organizaţiile care apăreau fioroase în autoritatea lor, cum ar fi NATO, UE, uşor-uşor vor decădea şi au decăzut din punct de vedere al autorităţii în ultimii ani şi atunci o evoluţie, de asemenea tip, cu afirmaţii de încadrare a statului în zona liberală, cum a fost afirmaţia pe care a făcut-o Viktor Orban în România, nu strică. De asemenea, mişcările în front şi obrăznicia nu strică în aceste vremuri şi aşa a ajuns Viktor Orban cu acest statul de lider informal al estului, ştiind să joace împotriva curentului. El este liderul care a îndrăznit în corul de lăudători din interiorul UE să-l susţină pe Trump în campanie şi este acelaşi lider care în corul de critici sau atacatori al lui Putin s-a dus şi s-a îmbrăţişat şi şi-a văzut interesul legat de investiţiile directe, dar şi de jocul geo-economic. El a reuşit să negocieze foarte bine cu China şi n-a stat să ţină cont de nicio recomandare a UE, care are un comportament de tip fariseu. UE are mari interese economice ale corporaţiilor multinaţionale, Orban le-a negat la început, ba chiar a trecut la persecuţii care n-au fost la rândul lor pedepsite de aceste corporaţii multinaţionale pentru că le împiedica piaţa şi acolo unde nu era interesul pieţei, era un lobby din spate foarte bine adaptat, care l-a ferit pe Orban de accidente majore, de contestări publice solide, care ar fi putut să fie angrenate. Şi aşa a ajuns Orban un lider care astăzi, din anumite puncte de vedere, îşi conduce statul cu o autoritate mai mare decât conduce Erdogan Turcia. Ştie să fie dur, să-şi moduleze comportamentul, l-am văzut aproape în genunchi în faţa lui Putin, într-o atitudine extrem de umilă. Omul este talentat, faptul că este preferat de atâţia maghiari, au înţeles că nu le e rău cu el, le e bine cu Orban. Orgoliul acesta al ungurilor, care transcede de multe ori interesul lor economic personal este la ordinea zilei în a-i acapara electoral şi a câştiga alegerile de peste câteva săptămâni", a afirmat Cozmin Guşă.

"Ne deranjează că o să ne scadă foarte mult respectul de sine la nivelul populaţiei, dacă până şi Ungaria ne va domina exact în anul centenarului", este una dintre concluziile consultanului politic, referindu-se la forţa actuală a maghiarilor.

"Noi trebuie să ne vedem de interesul nostru, acest interes nu-l urmează nimeni măcar din vorbe. Dacă singura replică a lui Dragnea, când Tudose a zis ceva la Realitatea, a fost nu mai vorbi aşa despre Ungaria şi Orban, că Orban este prietenul meu... Dacă aşa se raportează liderul maxim al momentului, e limpede cum s-ar raporta cei de sub el. Pentru că partea cealaltă cu Tăriceanu şi fundaţia Gojdu ne trebuie încă o emisiune ca s-o discutăm. Nu e întâmplătoare atitudinea asta faţă de Ungaria, cu Tăriceanu în fruntea trebii într-un fel, un politican ale cărui legături cu Ungaria sunt absconse, ele sunt detectabile. Ne deranjează că o să ne scadă foarte mult respectul de sine la nivelul populaţiei, dacă până şi Ungaria ne va domina exact în anul centenarului. Noi avem mari aşteptări, chiar naţionaliste şi calul de bătaie pe care-l călărim este Ungaria pentru că este mult mai bine pregătită", a zis Guşă.

Mai multe articole despre:
Ungaria Viktor Orban