MENIU

Cozmin Guşă: Realitatea contează de la finalul lui 2001. Vreau să refacem o piaţă de idei, în 2017

Analistul politic Cozmin Guşă a fost invitatul lui Octavian Hoandră, la emisiunea Realitatea Românească, unde a vorbit despre Realitatea TV, care aniversează, pe 18 noiembrie, 15 ani de existenţă, despre impactul major pe care prima televiziune de ştiri l-a avut asupra societăţii româneşti şi asupra vieţii politice, explicând şi că îşi propune, pentru 2017, să încerce să convingă "parte din aceşti oameni cu o bună cunoaştere să vină, să discutăm şi să refacem această piaţă de idei".

Întrebat de jurnalistul Octavian Hoandră cum explică acurateţea analizelor sale, Cozmin Guşă a replicat spunând că le pune în seama a două mari avantaje de care se bucură. "Am două avantaje, primul e legat de parcursul meu profesional, care a însemnat conducerea unor companii mari din România, fapt care mi-a dat puterea de a înţelege jocul economic şi macroeconomic, parcursul meu politic la vârf şi întâlnirile cu premieri şi preşedinţi de stat, care mi-a dat puterea de a înţelege cum se întâmplă lucrurile, toate acestea s-au întâmplat până la 30 de ani şi imediat după. Toate acestea te înţelepţesc. Un lucru pe care mi-l datorez doar mie este formaţia de fizician, care gândeşte lucrurile pe blocuri, le poate exprima pe înţelesul oamenilor, dar nu înseamnă că am mereu dreptate sau că sunt mereu proaspăt", a spus acesta.

Vorbind despre situaţia societăţii româneşti, Guşă a dat exemplele oamenilor pe care îi consideră analişti de reper, dar care aleg, din nefericire, să fie tot mai puţin "implicaţi şi activi pe piaţa de idei".

"Sunt oameni extrem de analitici, ca Ion Cristoiu, oameni foarte plastici şi profunzi cum este Cristian Tudor Popescu, oameni talentaţi şi cu înţelegere profundă, ca Pleşu, din nefericire pentru noi sunt din ce în ce mai puţin implicaţi, nu sunt foarte activi pe piaţa de idei. Regretul meu e că cei trei mai fac comentarii, mai scriu, dar refuză să intre în piaţa de idei, ceea ce înseamnă dezbatere, să ne întâlnim, să fim o sumă de oameni care şi-au făcut o pasiune din a gândi despre această ţară. De multe ori, în ţară sunt pieţe de idei mai adaptate realităţii decât Bucureştiul şi la fel de sofisticate, dar uite că nu ne întâlnim... acesta e un lucru pe care mi-l reproşez şi mie, că nu am reuşit să fac cumva ca toţi aceşti oameni să accepte să reformatăm o piaţă de idei. Tot e finalul anului, îmi propun ca pentu 2017 să încerc să conving parte din aceşti oameni cu o bună cunoaştere şi a ceea ce a fost, şi a ceea ce este, şi a ceea ce va fi, să vină să discutăm şi să refacem această piaţă de idei. Eu pot fi mult mai deştept dacă sunt "la bătaie" cu cineva şi mă contrazice, pot scoate cumva cu forcepsul ideile din interior", a explicat Cozmin Guşă.

Despre Realitatea TV, la 15 ani de viaţă

Analistul politic a făcut o istorie succintă a postului Realitatea TV, care aniversează, pe 18 noiembrie, 15 ani de existenţă, explicând că a fost alături de această televiziune şi, mai apoi, trust de presă, încă de la începuturile sale.

Cozmin Guşă a vorbit despre oamenii importanţi din media românească, spunând: "Sunt mulţi oameni valoroşi care, hai să spun altfel, aproape toţi oamenii valoroşi din viaţa publică din România din ultima vreme au fost pe la Realitatea în aceşti 15 ani, fie că erau moderatori sau analişti, fie că au fost patroni sau au avut funcţii de răspundere editorială, cam toţi cei care conteză au fost la Realitatea şi este, dacă vrei, instituţia mediatică post-tranziţie".  

Astfel, a explicat consultantul politic, "Realitatea a început să conteze de la finalul anului 2001 şi prin eforturile lui Silviu Prigoană, foarte important, Sorin Ovidiu Vîntu, consistent şi mai lung ca durată, Elan Schwartzenberg, o perioadă, chiar dacă mai scurtă... sunt oameni care au făcut eforturi, au riscat, au marcat, şi în ultimii 5 ani, eu şi partenerul meu Maricel Păcuraru am încercat să facem ceva. Sigur, la mine este chiar de la început... Silviu Prigoană s-a consultat cu mine în 2001, înainte să dea drumul la Realitatea, eram secretar general la PSD, veneam de la nişte burse de media din SUA, şi nu era convins nu doar că ar fi bine primit un post de ştiri, nu era convins că ar putea să meargă... l-am avertizat că e un demers extraordinar, dar că îl va costa, pentru că nu era formată piaţa. S-a adeverit. L-a cooptat şi pe Cristou".  

Cozmin Guşă a analizat şi peisajul media, explicând impactul pe care prima televiziune de ştiri, Realitatea TV, l-a avut.

"Toţi oamenii care mai apoi au investit şi au venit au venit într-un mediu de excelenţă, într-un mediu premium. Realitatea a ţinut mereu ştacheta sus, toate tv-urile au venit după ea, au încerat să o imite, de la grafică şi până la stil, au reuşit şi fiecare s-a dus pe drumul lor, fiecare şi-a luat o altă nişă de public, şi publicul Realităţii s-a diminuat, pentru că dacă la început era o singură televiziune, acum sunt cel puţin 5 televiziuni, pentru că publicul doritor de ştiri serioase, care este un public cititor şi care se informează, s-a împuţinat. Am fost cu fiica mea la Gaudeamus după amiază, lansările aveau un public redus, auditori celebri erau audiaţi de 5-6 curioşi... lucrul rău e că nu se dă importanţă cărţii, autorilor, eforturilor acestora. Realitatea a grupat vectorii din societatea românească, atât în planul coordonării editoriale, cât şi în planul coordonării de capital şi al invitaţilor. Tot timpul, în aceşti 15 ani, a fost important pentru oricine dacă a lucrat la Realitatea sau dacă a fost invitat la Realitatea", a precizat consultantul politic.

Cozmin Guşă a vorbit şi despre legătura profundă pe care o are cu Realitatea TV, spunând: "Din 2001, am trăit în preajma Realităţii foarte mult, i-am vizitat şantierele lui Prigoană şi am încercat să îl protejez de presiunile unor baroni hulpavi din PSD care l-ar fi "sfâşiat", cu SOV am avut o relaţie de prietenie şi am fost alături de el în demersul Realitatea mulţi ani, într-un fel, şi glumea fiul meu, îmi spunea: "Tati, tu de fapt nu ai doi copii, m-ai avut pe mine şi pe sora mea, dar ai avut şi Realitatea în aceşti 15 ani". Ieri, când m-am gândit la cei 15 ani, în toate perioadele am gravitat pe aici şi uneori, nevăzut, am influenţat, în bine sau în rău, nu ştiu, treburile." 

"Realitatea a fost importantă pentru cel puţin trei din cei care au câştigat preşedinţia în ultima perioadă, Băsescu în 2004, Geoană în 2009 şi Iohannis în 2014, în condiţiile în care contracandidaţii celor trei aveau toată massmedia, chiar dacă Geoană s-a mai acomodat şi în zona Antenelor... a fost o luptă pe care Realitatea, cu independenţă, dar fără echidistanţă, a câştigat-o de fiecare dată, asta însemnând forţa brandului, profesionismul oamenilor şi credibilitatea demersului jurnalistic. Uite un brand românesc care a ieşit şi care a rămas pe piaţă şi care a marcat post tranziţia, pe care eu am considerat-o că ar începe după eşecul mandatului lui Constantinescu", a explicat acesta.

Cozmin Guşă a mulţumit celor fără de care Realitatea TV nu ar avea rolul important pe care îl are, publicul: "Am preferat să facem mai puţină audienţă, dar pentru cine trebuie, în condiţiile în care eram loviţi rău încă de acum 5 ani, de la preluare, cu insolvenţa, şi îi mulţumesc publicului pentru fidelitate", concluzionând că există "multe lucruri, pe care atât prezentatorii, cât şi oamenii din redacţie le-au învăţat de la telespectatorii noştri".