MENIU

Cozmin Guşă: "Nu avem nici preşedinte, nici premier"

Consultantul politic Cozmin Guşă a făcut câteva precizări referitoare la discursul pe care l-a avut marţi preşedintele României, Klaus Iohannis, în Parlamentul European. 

"Şeful statului nostru nu a vorbit rău acolo, dar faptul că a vorbit în faţa unei săli goale este un loc de coadă în clasamentul importanţei la nivel european. De multe ori dacă nu aveam un preşedinte, cum era treaba cu Iliescu, aveam un prim-ministru că era Năstase fâşneţ sau aveam vreun minstru de Externe, astăzi nu avem nici preşedinte, nici prim-ministru, nici ministru de externe, nu este nimeni relevant. Acea sală goală a fost o palmă  meritată pe care România a primit-o, meritată în urma mai multor evenimente, a faptului că suntem nerelevanţi în interiorul Parlamentului European, avem europarlamentari foarte slabi, cu una sau două excepţii, avem circul recent din Parlamentul European când s-a discutat subiectul România. Şi astăzi decontăm pe urma faptului că, la modul real, marea majoritate a celor care au urmărit acel eveniment s-au declarat oripilaţi de calitatea slabă a politicienilor români, şi, sigur, în cazul lui Klaus Iohannis contează inclusiv absenţa de săptămâna trecută de la discuţiile informale sau formale legate de Brexit. Faptul că a fost atât de neglijat, sigur că o să ne coste, dar, în acelaşi timp, ne spune că importanţa noastră în cele 6 luni în care vom avea preşedinţia formală a Uniunii Europene va fi una extrem de scăzută. Dacă cineva dintre europarlamentari ar fi gândit perspectiva că România va fi importantă în primele 6 luni ale lui 2019, ar fi fost acolo, în sală, dar toţi au considerat că nu suntem imporanţi. Lobby-ul nostru este extrem de scăzut. Grupurile parlamentare ar fi trebuit să îşi aducă colegii, nu au făcut-o, consilierii preşedintelului trebuiau să ia măsuri, înainte cu câteva zile de acest eveniment pentru ca oamenii să fie prezenţi, ca să dea consideraţie preşedintului la tribună şi ca să ducă mai departe mesajul cu care România s-a dus acolo", a spus Cozmin Guşă.

Consultantul politic a mai vorbit şi despre poziţia liderilor europeni legată de România, dar şi despre faptul că ţara noastră are un premier ca Viorica Dăncilă. 

"Pe de altă parte, luările de poziţii ale liderilor Parlamentului European au fost extrem de contondente. Dacă Verhofstadt ştie cu ce se mănâncă România, pentru că a şi vizitat-o de multe ori, inclusiv în 90 după cum a spus el, fiind un liberal vechi şi susţinător al liberalilor şi apoi al ALDE şi a vorbit în cunoştinţă de cauză despre derapajele din justiţia românească,  alţii, cum ar fi vicepreşedintele din grupul social democrat, a comparat SRI-ul de astăzi cu securitatea lui Ceauşescu. Acum SRI-ul de astăzi nu poate să fie în niciun fel comparat cu securitatea lui Ceauşescu şi asta a fost o lovitură în plex pe care preşedintele Klaus Iohannis a primit-o şi nu am văzut ripostă la aşa ceva deşi ar fi trebuit să fie, în schimb, noi plătim pentru această făcută din timpul mandatelor lui Băsescu, Maior, Coldea, pentru că, într-adevăr, foarte multe din lucrurile care se făceau la SRI, erau de tip securistic.

Din cauza faptului că nu s-a decontat nici în România acea perioadă şi nu a fost analizată ca atare, astăzi, în plan european, un vice-preşedinte social democrat, nu foarte bine informat, decontăm la nivel de imagine şi relevanţă ceea ce nu este corect faţă de actualul SRI care nu a avut astfel de gesturi, dar într-un fel este meritat penrtu România pentru că nu şi-a decontat treburile acasă. Trebuia discutat clar despre ce s-a întâmplat cu acel stat paralel, nu am făcut-o şi dacă nu am făcut-o sigur că cei din Parlamentul European, dorind să fie contondenţi cu orice preţ, s-au dus mai departe. Criticile împotriva Guvernului sau Parlamentului României, alea sunt.

Vestea bună cu referendumul pe care au primit-o şi ei şi au văzut că totuşi populaţia României este normală, este de tip european, în rest să mai consemnăm lobby-ul candidatului Angelei Merkel pentru viitoarea funcţie de lider al Uniunii Europene, lobby-ul la adresa lui Klaus Iohannis, la care ne aşteptam şi era ceva normal. A fost o prestaţie de tip inutil şi nu construieşte de niciun fel vreo pârghie şi ne pune în faţa situaţiei de a o avea pe Viorica Vasilica participantă la acest joc de coordonare în numele României, a Uniunii Europene, un lucru pe care îl vom plăti mulţi ani de zile. Nici nu vreau să număr câte gafe va face Viorica Vasilica din această poziţie", a precizat consultantul politic. 

Guşă: "Nu concep ca ţara mea să fie totuşi reprezentată de una ca Viorica Vasilica pe care o trage de cheiţă unul ca Dragnea"

Aici am o părere negativă legată de preşedintele Iohannis. Stătea în puterea dânsului să poată să o descăuneze pe Viorica Vasilica, avea totul la îndemână, dar mi-e teamă că preşedintele României o preferă pe Viorica Vasilica să stea alături de el, în această sursă de reprezentare a României, tocmai pentru că este atât de slabă. Şi atunci, Klaus Iohannis comparat cu Viorica Vasilica, va părea un produs bun de export. Tare mi-e teamă că asta este calculul pe care l-a avut Klaus Iohannis sau restul care au avut putere să decidă, iar asta este un lucru care mă necăjeşte profund. Eu nu concep ca ţara mea, aşa cum e ea, mai cu necazuri, mai cu golani, mai cu o clasă politică decăzută, să fie totuşi reprezentată de una ca Viorica Vasilica pe care o trage de cheiţă unul ca Dragnea", a mai spus Guşă.