MENIU

Cozmin Guşă, la Washington: România, insulă pro-americană în faţa ameninţării Rusiei

Cozmin Guşă, noi planuri profesionale: Nu există alt loc mai bun de unde să începi decât Washington

Consultantul politic Cozmin Guşă are noi planuri profesionale, despre care afirmă că „nu există alt loc mai bun de unde să începi decât Washington”.  Acesta  a declarat pentru PSnews.ro, că, în această săptămână, participă, în capitala Statelor Unite ale Americii, la o serie de întâlniri şi conferinţe, cele mai multe dintre ele fiind legate atât de campania prezidenţială din SUA, cât şi de contextul geopolitic al Balcanilor.

Sunt o săptămână la Washington, pentru întâlniri şi conferinţe, majoritatea legate de contextul geopolitic al Balcanilor, altele despre campania electorală în desfăşurare în SUA. Aş vrea, oricum, să reîncep activitatea de consultanţă geopolitică, referitoare la Balcanii de Vest. Nu există alt loc mai bun de unde să începi decât Washington, interesul fiind deja foarte mare, mai ales în marja summitului NATO de la Varşovia”, a spus Cozmin Guşă.

În acelaşi context, consultantul politic a trimis sursei citate copia invitaţiei către conferinţa „America în Lume 2017: Rolul României în Ameninţarea Rusiei asupra Regiunii Mării Negre”, eveniment organizat de către Jeffrey „Jeff” Gedmin, Karen Tramontano şi Sally Painter, membri ai companiei de consultanţă guvernamentală şi de afaceri publice Blue Star Strategies LLC. Potrivit propriilor descrieri de pe pagina de Internet a firmei, Karen Tramontano a fost şefa de personal a preşedintelui Bill Clinton în al doilea mandat prezidenţial al acestuia. La rândul ei, Sally Painter a lucrat în calitate de consilier senior privind organizarea a diverse summituri NATO: Washington, DC – 1999; Praga – 2002; Istanbul – 2004 şi Riga – 2006. De asemenea, Jeffrey Gedmin a fost, între 2007, şi 2011, preşedintele şi directorul general al Radio Europa Liberă.

„Domnul Cozmin Guşă va oferi o evaluare liberă şi de la faţa locului a eforturilor Rusiei de a-şi extinde influenţa politică şi militară în România şi în regiune. Domnia sa va discuta despre o temă insuficient acoperită mediatic: creşterea influenţei Rusiei asupra Ungariei, a Bulgariei şi a altor state membre UE. Domnul Guşă subliniază că România a devenit o insulă pro-americană în regiune, unde unicul nostru vecin sigur este Marea Neagră. Referindu-se la aceste evoluţii recente, domnia sa va trece în revistă eficacitatea NATO şi a altor instituţii-cheie europene. De asemenea, domnul Guşă va evidenţia un plan strategic de acţiuni pentru a consolida relaţiile SUA-România, în vederea contrabalansării eforturilor depuse de Rusia. «America în Lume 2017» este o serie de discuţii marca Blue Star Strategies, care se concentrează pe tendinţe-cheie şi care beneficiază de prezenţa unora dintre cele mai competente şi influente figuri din scena internaţională contemporană.

Domnul Cozmin Guşă este un strateg politic foarte apreciat în România şi Europa de Est. În ultimele două decenii, domnia sa a fost o forţă dominantă în politica românească, activând în calitate de director de campanie în două campanii prezidenţiale. Domnia sa este proprietarul Realitatea TV (un important post de ştiri din Bucureşti) şi a scris o serie de cărţi despre politica românească”, scriu cei de la Blue Star Strategies, în invitaţia la evenimentul menţionat.