MENIU

Cozmin Guşă: Iohannis pare rupt de realitate, Dăncilă e inexistentă, Dragnea e disperat

Cozmin Gușă

Actorii politici majori ai săptămânii care se încheie nu trec testul în faţa electoratului, este de părere consultantul politic Cozmin Guşă. Este vorba de preşedintele Klaus Iohannis şi de Avocatul Poporului Victor Ciorbea, figuri centrale în scandalul privind OUG de modificare a legilor Justiţiei, precum şi premierul Viorica Dăncilă, care a lipsit complet din peisaj, fiind plecată într-un turneu arab, ca sol al lui Dragnea. 

Iohannis s-a complăcut într-un "dolce far niente" 

Preşedintele Klaus Iohannis, cel care, măcar la nivel implicăriii şi reacţiei publice rapide putea semnala gravitatea deciziei luate de coaliţia PSD, a fost şi cel care a dezamăgit cel mai mut, în opinia lui Guşă. "Înţeleg că trebuia vizitat Pompeii, dar nu într-o perioadă atât de dificilă şi în timpul săptămânii, nu atunci când susţinătorii săi din ţară se perpeleau de grija hienelor politice din echipa lui Liviu Dragnea. Oamenii aştia nu-şi abandonează niciodată prada şi o martelează ori de câte ori au ocazia. (...) Iohannis s-a decuplat pur şi simplu de evenimentele provocate de OUG pe legile Justiţiei, vizita în Italia nu scuză lipsa oricărui comentariu pe o perioade de 3-4 zile. Eu am înţeles că el a descis să-şi formateze o altă strategie publică, în perspectiva viitoarelor alegeri, a faptului că se urcă pe un fotoliu mai înalt, la modul simbolic, odată cu preluarea preşedinţiei rotative a Uniunii Europene de către România.(...) Odată cu plecarea sa în Italia, Klaus Iohannis a comis şi o mare greşleală strategică, s-a decuplat de la temele interne ardente şi a promoat o imagine de dolce far niente, fapt amplificat apoi şi de absenţa lui de la discuţia crucială de la Bruxelles, legată de Brexit. Toate aceste evenimente ni l-au arătat pe Iohannis ca pe o persoană ieşită din joc. Asta este o greşeală tactică pe care o va plăti, nu ştim cât de mult, depinde cine se va alinia în cursa prezidenţială, deocamdată sunt mulţi „iepuri” părerea mea, dar lucrurile se pot schimba spectaculos în primăvară şi chiar după alegerile europarlamentare," a opinat Cozmin Guşă.

Ciorbea îl poate concura pe Dragnea la antipatie

O atitudine mult mai blamabilă, dar care nu va fi decontată electoral, a avut Avocatul Poporului Victor Ciorbea, crede consultantul politic. "Am avut o greutate în stomac când au auzit declaraţiile făcute de Ciorbea, din America, prin telefon. Încă din 1996, când nu m-am bucurat că a câştigat Primăria Capitalei, pentru că îl vedeam ca pe un om care nu poate rezolva nimci si am avut drepatte. A fost propulsat şi premier, dar nu a făcut nimic, probabil că cei mai mulţi dintre telespectatorii Realitatea TV nici nu-şi mai aduc aminte sau nu ştiu că Victor Ciorbea a fost premier. Acest om este însă stăpânit de o viclenie ciudată, de un colaboraţionism bine plătit, este un sinecurist de frunte (...) şi iată cât de utilă este funcţia de avocat al poporului, care aparent părea lipsită de importanţă, mai ales din perspectiva mizei politice. (...) Ieşirile sale din ultimele zile îl pot pune ca si concurent la antipatia populară alături de Liviu Dragnea." consideră Cozmin Guşă

Dăncilă a fost trimisă în turneu de un Dragnea disperat, care simte că se apropie funia de par

Despre turneul islamic al Vioricăi Dăncilă, Cozmin Guşă crede că s-au atins cel puţin două obiective: a ţinut-o desprte de ţară într-un moment tensionat şi i-a adus lui Liviu Dragnea, aflat într-o situaţie tot mai dificilă, măcar aparenţa că şi-a găsit un sprijin extern.    

"Vizita în Turcia şi statele arabe a fost un nou flit adresat colaboratorilor noştri din zona euroatlantică, nu putem şi nici nu vrem să accesăm bani UE şi preferăm să împrumutăm din alte state, cu alte standarde şi faţă de care nu trebuie să îndeplinim niciun fel de exigenţe. (...) Niciodată nu vom putea spune, cu siguranţă, cât va câştiga cu adevărat România din aceste negocieri şi înţelegeri. Cu cât ţara respectivă are o diplomaţie mai iscusită, aşa cum sunt Turcia şi Emiratele Arabe, cu atât câştigă mai mult în faţa unor oameni de talia Vioricăi Dăncilă, a lui Orlando Teodorovici sau Anei Birchall şi ne dăm seama cam cu ce rezultate pot veni ei de acolo. (...) Vizita este şi rezultatul dorinţei unui Dragnea disperat, care simte că i se apropie funia de par şi caută ajutoare conjuncturale oriunde, mai ales după lovitura primită de la Benjamin Netanyahu, care nu mai vine în vizită în România, anunţul l-a zăpacit. (..) Dragnea are însă o mare problemă în relaţia cu Erdogan, pentru că acesta e prieten bun cu duşmanu său de moarte Victor Ponta şi orice i-ar povesti Dragnea sau Dăncilă, el poate verifica de la acesta," a afirmat Cozmin Guşă, într-o intervenţie telefonică în direct, la Realitatea TV.

 

Mai multe articole despre:
Dragnea