MENIU

Cozmin Gușă: ”Tudose a dat un șah major liderilor din PSD”

Cozmin Gușă

Consultantul politic Cozmin Gușă este de părere că premierul Mihai Tudose i-a surprins pe toți liderii din PSD cu poziția sa publică din ultimele zile, una extrem de normală, prin care i-a pus într-o poziție incomodă nu doar pe Gabriela Firea, ci și pe Liviu Dragnea și pe consultanții săi israelieni.

Cozmin Gușă consideră că Gabriela Firea a vrut să fie simpatică acelor colegi de partid care ar fi avantajați de legile justiției și s-a grăbit să mute un târg de copii în Piața Victoriei pentru a împiedica protestele.

"Atunci a mutat un târg, într-un loc în care n-a mai fost niciodată, în condiții total improprii, aducând pază și copilași, pentru ca manifestanții să fie intimidați în fața acestei ofensive. Este un lucru de un cinism fără margini. Chiar dacă a pus-o Dragnea, ea se grăbește. Ea vrea să fructifice o oportunitate pe care i-a tolerat-o Dragnea", a explicat consultantul politic.

Prin distanțarea de gestul lui Firea, premierul Mihai Tudose a stricat planurile edilului Capitalei de a beneficia de oportunitatea, pe care i-a lăsat-o șeful social democrat Liviu Dragnea, de a candida la viitoarele alegeri prezidențiale.

”Tudose, de la Sfântul Andrei, i-a surprins pe toți cu o poziție publică extrem de normală, în care neînjurând pe nimeni, și-a exprimat îndoiala mare atât față de târgul din Piața Victoriei, care nu i s-a părut potrivit, cât și față de demersul legat de SUA, care în niciun caz n-ar fi trebuit să fie făcut în acest fel. Le-a dat un șah major liderilor PSD, cât și consultanților israelieni ai lui Dragnea, care nu bănuiau că un prim ministru poate veni să le dea o lecție”, a declarat Gușă în emisiunea ”Realitatea Românească”, moderată de Octavian Hoandră.

În acest context, Cozmin Gușă a dezvăluit că Liviu Dragnea a vrut să-și rezerve postura de viitor candiat la președinție din partea PSD, dar nu s-a putut din cauza problemelor sale penale. Astfel, el și-a ascultat consultanții israelieni, care i-au sugerat-o pe Gabriela Firea.

”Astfel, Gabi Firea s-a gândit că s-ar putea să dea un atac și l-a țintit pe masculul Alfa al PSD, care pare că ar fi Tudose - atât datorită funcției pe care o are, cât și al stilului său războinic pe care de la ultimul comitet executiv și l-a manifestat”, a adăugat Gușă.

”Această grabă și această cădere în penibil a venit pe baza atacului-surpriză, în liniile partidului și normalității, pe care Mihai Tudose l-a realizat vineri. A fost legitim. Primarul Firea se întreabă de ce n-o fi sunat-o, sau de ce n-a informat-o. Eu spun altceva. Atunci când a programat târgul, sub fereastra prim-ministrului, care are un rang mult mai mare, ea a avut decența să-l sune pe prim-ministru că vrea să facă un târg de Crăciun acolo?”, a punctat consultantul politic.

Cozmin Gușă a mai adăugat că Garbriela Firea a aruncat în presă stenogramele pentru a-l ataca pe Mihai Tudose, după o modă impusă de Liviu Dragnea.

”Știrea aia pe care Gabi Firea a aruncat-o în disperare de cauză arată că în primul rând Gabi Firea nu s-a purtat ca un om de partid. Cunosc cel puțin trei instituții media la care dă Dragnea informații. Așa că ea n-a făcut altceva decât să reia o modă extrem de distructivă inițiată de la vârful partidului, chiar de la Dragnea. Asta distruge coeziunea internă și ne arată că această calitate profesională a exercitării politicii se află foarte jos și este deschizătoare de absolut orice. Pentru că PSD a ajuns într-o situație astăzi în care ne întrebăm dacă nu cumva e chiar aproape de scindare. Și într-un fel asta contrazice ce tot ziceam eu până acum, că ei, ca urmași ai Partidului Comunist, au o forță mai specială care-i ține uniți”, a subliniat Gușă.

Într-o comparație inedită, Cozmin Gușă a mai spus că Gabriela Firea este un ”iepure de curse, ca la atletism”. El a explicat în acest mod strategia pe care consultanții israelieni ai lui Dragnea i-au sugerat-o vis-a-vis de Gabriela Firea. 

”Dragnea, pentru că n-a putut să ajungă prim-ministru, și-a rezervat, așa din vârful mustății arse de fumul țigărilor, postura de viitor candidat la președinție. Dar el nu putea să numească acest lucru, atunci a preferat un iepure, exact ca la cursele de 3.000 de metri în ateletism. Acolo, un iepure aleargă primele tururi, ca să țină tempo-ul și, după aceea, când ajunge la final, el sau abandonează, sau se află pe ultimele locuri. Aceasta a fost strategia pe care consultanții israelieni ai lui Dragnea i-au sugerat-o legată de Gabi Firea. Numai că involuția politică și evidența faptului că Liviu Dragnea nu mai poate să conteze în acest moment într-o luptă prezidențială arată că Gabi Firea vrea să se transforme dintr-un iepure în altceva”, a declarat Cozmin Gușă.

Potrivit consultantului politic, PSD se află în prezent la cel mai de jos nivel al coeziunii interne, inclusiv din punctul de vedere al calității conducătorilor. Ceea ce înseamnă o forță dublă de distrugere în interior.

"Viitorul nu poate să fie decât pe măsura calității intelectuale și umane a liderilor PSD. Calitatea umană poate să dispară în condiții de stres maxim. La Liviu Dragnea nu mai are rost să discutăm calitatea umană. El l-a introdus și pe fiul lui și pe fosta lui soție. În momentul în care își introduc copiii în jocuri necurate, nu-i întreabă nimeni. Dar în momentul în care sunt luați copiii, cer clemență publică, chiar dacă copilului are 30 de ani și l-a băgat în afacere, că nu mai avea încredere în nimeni altcineva. Liviu Dragnea are acest stres, nu ne putem aștepta la gesturi de calitatea umane. În rest, Gabi Firea nu contează în jocul de partid de astăzi. Este susținută în sondaje de o anumită popularitate și nu are cum să conteze. Dacă s-ar pune problema unei candidaturi la președinție, este foarte departe și îi va pune în probleme următoarea candidatură din partea partidului la Primăria Capitalei", a mai spus Cozmin Gușă.

"Piața Victoriei suplinește un deficit de democrație din cauza faptului că opoziția este praf"

Cozmin Gușă consideră că protestatarii acoperă nevoia de opoziție în România, în condițiile în care nu avem o opoziție politică veritabilă.

"Haideți să fim corecți, noi nu avem opoziție în România. Felul în care se mișcă Partidul Național Liberal este deplorabil, acolo nu s-a încheiat fuziunea. Este în continuare o dispută între PNL și PD-L. Iar despre copiii ăștia care ne salvează... sunt gesturi de manifestanți. A fost o construcție artificială. A fost favorizată de cineva din statul paralel, apropo de statul paralel. Nu există opoziție. Protestatarii din Piața Victoriei acoperă o nevoie de opoziție în condițiile în care nu avem opoziție politică. Chiar dacă această mișcare a fost amorsată de interesele multinaționalelor, la un moment dat, chiar dacă a fost amorsată și de către partide, această situație suplinește un deficit de democrație din cauza faptului că opoziția este praf", a explicat Cozmin Gușă.

Potrivit consultantului politic, în Piața Victoriei sunt oameni de calitate, care își petrec timpul liber manifestând legat de viitorul lor sau al copiilor lor și ei trebuie luați în seamă.

Chiar dacă este o situație a anormalului, Tudose a înțeles alături de alții că este nevoie de acest debușeu la nivel de societate, arată Cozmin Gușă.

"Dacă se strâng câteva sute de mii, trebuie ținut cont de opinia lor, în condițiile în care în România se minte foarte mult. Să vedem dacă acest debușeu se transformă într-un protest de sute de mii de oameni", a spus consultantul politic.

Cozmin Gușă consideră că Gabriela Firea a vrut să fie simpatică acelor colegi de partid care ar fi avantajați de legile justiției și s-a grăbit să mute un târg de copii în Piața Victoriei pentru a împiedica protestele.

"Atunci a mutat un târg, într-un loc în care n-a mai fost niciodată, în condiții total improprii, aducând pază și copilași, pentru ca manifestanții să fie intimidați în fața acestei ofensive. Este un lucru de un cinism fără margini. Chiar dacă a pus-o Dragnea, ea se grăbește. Ea vrea să fructifice o oportunitate pe care i-a tolerat-o Dragnea", a explicat consultantul politic.

Hrebenciuc a devenit un teoretician al noii mișcări din PSD

Potrivit lui Cozmin Gușă, Viorel Hrebenciuc a reînceput să facă jocuri în interiorul PSD și a devenit chiar un teoretician al noii mișcări din PSD. Este o mișcare perdantă, consideră consultantul politic.

"Hrebenciuc a mizat pe un cuplu din Gabi Firea și băiatul de la Apărare și, revendindu-i pofta de joc intern, a devenit un teoretician al noii mișcări din PSD. Respectul unuia ca Florentin Pandele față de Hrebenciuc a contat mult în acest joc. Arătați-mi un joc de avengură pe care l-a câștigat Hrebenciuc și eu îmi mănânc pălăria", a conchis Cozmin Gușă.