MENIU

Cozmin Gușă: ”Sunt șanse să avem referendumul validat”

Consultantul politic, Cozmin Gușă, a vorbit despre prezența la vot la Referendum, care este posibil să fie validat, dar și despre ideea de fraudare a alegerilor Euroaparlamentare, idee care se tot vehiculează, mai ales astăzi, în ziua alegerilor. 

”În primul rând, comparativ, să fie clar cum se desfășoară votul. În ceea ce privește prezența de la ora 10, pentru votul la Europarlamentare, dacă vreți să facem o comparație în timp, suntem cu prezența cam la nivelul prezidentialelor din turul 1 în anul 2014 când s-a ajuns la finalul zilei la un 52% prezență. Nu cred că se va întâmpla azi, dar este clar că prezența va fi mai mare decât cea preconizată de casele de sondaje. În cazul referendumului, apropos de prezența de la ora 10, ne putem compara cu parlamentarele din 2016, când până la finalul zilei, s-a ajuns la un 40%, ceea ce ne spune nouă, chiar dacă nu se va ajunge la această prezență astăzi, într-un mod destul de logic, putem să spunem că Referendumul va fi validat și sigur, ne putem închipui care va fi rezultatul. Aceasta este o prima veste netă că sunt șanse în acest moment când analizăm, în prima parte a zilei, să avem referendumul validat, cee ace schimbă foarte mult din calculele politice care se vor face începînd cu ora 21.00”, a spus Cozmin Gușă.

Gușă: ”S-a tot discutat și a fost contestat Exit Poll-ul, că e un singur exit poll pe care însă îl fac două case de sondare și unele partide au și pus în comunicarea lor internă faptul că asta e semn de fraudare prin exit poll. Asta e o agităție inutilă și o prostie”

”Al doilea element, până când să ajung la fraudare: s-a tot discutat și a fost contestat Exit Poll-ul, că e un singur exit poll pe care însă îl fac două case de sondare și unele partide au și pus în comunicarea lor internă faptul că asta e semn de fraudare prin exit poll. Asta e o agităție inutilă și o prostie. În primul rând, exit poll-ul e realizat de către două institutute, care în mod traditional au lucrat fie cu PSD, Avangarde, fie cu PNL, respectiv CURS. Ambele ramuri politice, de la cele două partie mari sunt reprezentate. Elementul unu. Elementul doi: nicio casă de sondare nu își permite să își riște toate contractele, să se ducă de bunăvoie către faliment, intrând într-un joc pe care îl dictează alții, ceea ce ne spune nouă că prea multă temperatură electorală dăunează raționamentului. Acest Exit poll e valabil pentru teritoriul României. Ceea ce se întâmplă în Diaspora, să vedem cu cele câteva sute de mii de voturi care se vor da acolo, nu va fi prins, dar va putea să fie ponderat, să vedem declarațiile lui Marius Pieleanu, Dorel Abraham sau cei care vor face aceste declarații la finalul zilei, și să aflăm dacă va fi ponderat acest scor al Exit Poll-ului și în Diaspora sau se vor referi strict la faptul că că Exit poll de la orele 21, care corespunde rezultatelor de la ora 19.00, respectiv cel de la 23, care corespunde rezultatului final de vot de la orele 21, este strict pentru România sau este ponderat cu rezultatele pentru Diaspora. Probabil că ei vor sta într-o marjă extrem de clară și vor spune că este valabil strict pentru România. Asta a fost elementul doi pentru că trebuie să fim corecți cu telespectatorii noștri, așa cum am fost de fiecare dată și extrem de transparenți, să înțeleagă că una e manipularea venită din temperatura electorală care încețoșează puțin rațiunea și alta este judecata logică”, a declarat consultantul politic. 

 

Gușă: ”Cine vorbește despre fraudare înainte de orele 21 fără argumente clare, ștampile folosite sau cine știe ce, aberează”

”Fraudarea. Cu experiența pe care o am, că am condus câteva campanii, fraudarea, astăzi, când sistemul de raportare de la BEC este electronic, se poate face strict la numărătoare. Cine vorbește despre fraudare înainte de orele 21 fără argumente clare, ștampile folosite sau cine știe ce, aberează. Cine vorbește la orele 21, de asemenea nu are dovezi. Dacă vor fi dovezi, ele vor fi vor putea apărea doar în cursul nopții, în procesul de numărare a voturilor, când la numărătoare se pot întâmplă 2 lucuri: singurele partide care au reprezențanți în toate secțiile de votare din România, în mediul rural, că în cel urban au aproape toți, sunt doar PSD și PNL. Practic, în multe secții de votare din mediul rural este reprezentantul PSD și reprezentantul PNL. Doar de comun acord, dacă se pune problema fraudării, se va pune de comun accord între reprezentanții celor două partide. Se poate face fraudare în două feluri: prin anularea cu ștampila dublă a unor voturi ale partidelor mici, care nu sunt reprezentate, a celor care nu sunt de față, respectiv o împărțire a voturilor, apare un vot pentru partidul X el este trecut la partidul mai mare de stânga și apoi următorul este trecut la unul mare de dreapta. Asta e posibilitatea de fraudare despre care vă vorbeam. Și apoi, următoarea posibilitate de fraudare este prin procesele verbale de circumscripție care așa cum s-a întâmplat în 2009, în marele meci Geoană contra Băsescu, sau hai să nu vorbim despre Băsescu pentru că este candidat astăzi, procesele verbal au fost inversate. S-a numărat ceva, și pe procesul verbal au apărut cifrele inversate. Toate lucrurile acestea se pot deduce în cursul dimineții de mâine. În rest, posibilități de fraudare în timpul zilei, nu există. Cei care se agită, înseamnă că nu știu meserie. Astea sunt posibilitățile de fraudare enumerate mai înainte”, a încheiat Cozmin Gușă.

 

 

 - știre în curs de actualizare - 

Mai multe articole despre:
vot referendum Cozmin Guşă