MENIU

Cozmin Gușă: PSD, fără un prezidențiabil din afara partidului, nu intră în turul 2

Cozmin Gușă, invitat la Legile Puterii

Consultantul politic Cozmin Gușă este de părere că PSD are nevoie de un candidat cu anvergură din afara partidului dacă vrea să intre în turul doi al alegerilor prezidențiale din toamnă. "Dacă PSD nu dorește să ajungă la 10-15% la alegerile locale din 2020, fiind la guvernare, are nevoie urgentă de un prezidențiabil din afara partidului", a explicat Gușă în dialogul cu Denise Rifai din emisiunea "Legile Puterii" de miercuri seara.

Cozmin Gușă spune că "mașinăria defectă" a PSD-ului din acest moment nu poate fi pornită fără să vină cineva de anvergură din afara partidului care să candideze pentru Cotroceni.

"PSD fără un prezidențial din afara partidului nu intră în turul 2. Fără un om de anvergură din afară. Asta înseamnă decimarea aleșilor PSD la alegerile locale din iunie anul vitor. Este o concluzie logică. Să rețină și cei din PSD. În primul rând trebuie să își propună să intre în turul doi, e un partid care are ce să ofere, are o mașinărie de partid, gripată azi, iar ca să o repari ai nevoie de un om în care să ai încredere în spatele căruia să se așeze întreg partidul", a declarat consultantul politic la "Legile Puterii".

Cozmin Gușă a comentat cele două propuneri de prezidențiabili PSD vehiculate în ultima perioadă, Șerban Nicolae și Eugen Orlando Teodorovici:

"Ai vrut să mă faci mai vesel cu cei doi. Apropo de "Orlando minte puțină", ne-am contrazis adeseori când vorbeam de ministrul de Finanțe, dar am văzut că în prima ta oră de emisiune de azi ai fost foarte dură, și pe bună dreptate, în fața acestui personaj. Teodorovici nu a avut realizări niciodată, a avut o echipă de care a ascultat până la un moment dat. Legat de Șerban Nicolae, trebuie să spun aici un lucru bun, am văzut că toți îl denigrează și îl fac șofer, șoferul lui Cătălin Voicu, dar el era avocatul care își lua clientul cu mașina. Nu este agramat. Teodorovici nu e inteligent, dar Șerban Nicolae da, se clasează în top, între oamenii din PSD, la zona de inteligență. Dar nici el nu poate să aibă anvergura publică necesară pentru candidatura la prezidențiale", a comentat Gușă.

Potrivit informațiilor din interiorul PSD, Orlando Teodorovici este preferat de Viorica Dăncilă și echipa sa. Șerban Nicolae este exponentul aripii vechi și dure din PSD care încearcă printr-un om tânăr să împingă un proiect de reformare a PSD așa cum văd ei reforma. "Dar asta nu are nicio legătură cu succesul electoral", precizează fostul secretar general al PSD.

Întrebat despre variante concrete de prezidențiabili din afara PSD, Gușă a nominalizat câțiva intelectuali de stânga, "oameni aplicați din zona de stânga", cum ar fi Vasile Pușcaș, Vasile Dâncu sau Ion Aurel Pop.

"Nu are rost să dăm un nume. Mașinăria defectă nu poate fi pornită fără să vină cineva de anvergură. Dacă PSD dorește să nu ajungă la 10-15% la alegerile locale din 2020, fiind la guvernare, are nevoie urgentă de un prezidențiabil din afara partidului, cu potențial de exprimare publică și să vină cu o echipă credibilă. La ora la care vorbim, se vor bate în turul 2 candidatul USR-PLUS, poate fi Barna, Cioloș sau altul, nu neapărat Kovesi, și Klaus Iohannis. Alegerile la PSD sunt libere prin autoimpunere. Cercetările sociologice plătite de conducerea partidului dau acele rezultate pe care le vor cei de la conducere. În "garda pretoriană" a doamnei Dăncilă de care vorbeai, sunt oameni fără anvergură, mai bine dacă erau ofițeri de informații de anvergură. Cei care o înconjoară acum nu au anvergură. E un lucru rău: sunt animați de proiecte private de business. Când se gândesc doar la businesul lor, ce fel sfaturi poate să-i dea unui prin-ministru? Viorica Dăncilă este asistată, se descurcă mai bine decât în epoca Dragnea – Anca Alexandrescu. Nu vom știi exact cine o asistă, asta se află de regulă după ani de zile", a mai spus Cozmin Gușă.

Consultantul politic atrage atenția că ideea lui Paul Stănescu ca PSD să plece de la guvernare era "a unui om înțelept", deoarece România se află într-un moment greu: "Economia se va gripa, volanul va fi preluat de FMI. Aici a avut dreptate Iohannis: pericolul e iminent, au un minus de 5 miliarde de lei, peste un miliard de euro".

Cozmin Gușă a comparat situația în care a dus Dragnea economia cu cea a unei familii care a apelat deja la IFN-uri și "acum urmează să meargă la cămătari" - a trecut de la cei care speculează dobânda la unii care "îți pun pistolul la tâmplă".

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă