MENIU

Cotovelea: Datoria de 50 de milioane de lei pentru licențele Microsoft nu a fost plătită

Ministrul Comunicațiilor, Răzvan Cotovelea, a declarat, pentru HotNews, cu privire la cele 50 de milioane de lei pe care Guvernul trebuie să le plătească pentru licențele Microsoft, în 2014, că ”plata se va face numai în momentul în care vor fi întrunite toate condițiile legale și procedurale pentru efectuarea ei”. În ceea ce privește stadiul negocierilor cu Microsoft, privind o posibilă extindere a suportului tehnic pentru Windows XP, în instituțiile publice, Cotovelea a precizat că una din soluțiile sugerate de experții tehnici este ca toate PC-urile vechi să fie înlocuite pe baza fondurilor structurale.

”Nu s-a facut această plată. Se va face numai în momentul în care vor fi întrunite toate condițiile legale și procedurale pentru efectuarea ei. În momentul în care aceste condiții sunt îndeplinite, vom efectua plata conform contractului. Daca vor apărea alte situații, în care diferite alte instituții ne vor spune că trebuie să oprim, pentru că sunt analize și investigații, atunci noi vom opri plata, vom transfera bugetul pentru anul viitor și când toate condițiile procedurale vor fi îndeplinite, vom efectua plata", a răspuns Răzvan Cotovelea, potrivit HotNews.
Pe de altă parte, întrebat de HotNews.ro dacă sunt semne că anumite instituții ar dori oprirea plătii de 50 de milioane de lei pe licente Microsoft, Cotovelea a negat.
"Nu avem semne, însă trebuie să fim precauți în momentul în care utilizăm banul public și vrem să evităm orice discuție și semn de întrebare ulterior", a spus Cotovelea.

Întrebat în ce stadiu se află negocierile cu Microsoft, privind o posibilă extindere a suportului tehnic pentru Windows XP, în instituțiile publice, Cotovelea a precizat că una ”dintre soluțiile sugerate de către experții tehnici din toate ministerele a fost de a se lua în calcul posibilitatea ca, din fondurile structurale 2014-2020, să se achiziționeze tehnica de calcul nouă și să fie înlocuite, la nivel național, toate calculatoarele vechi din instituțiile publice”.

"Lucrul în echipa tehnica continuă. Din ce am înțeles eu, la sfârșitul săptămânii viitoare va avea loc o altă reuniune tehnică și sunt analizate diferite scheme de calcul. Trebuie să vă spun că una din soluțiile sugerate de către experții tehnici din toate ministerele a fost de a se lua în calcul, foarte serios, posibilitatea ca din fondurile structurale 2014-2020 să se achiziționeze tehnica de calcul nouă și să fie înlocuite, la nivel național, toate calculatoarele vechi din instituțiile publice. Experții trebuie să vină cu evaluarea costurilor necesare", a mai declarat ministrul Comunicațiilor. 

Guvernul are de plătit 50 de milioane de lei, în cazul licențelor Microsoft, în acest an, lucru anunțat, încă din noiembrie 2013, de fostul ministru al Comunicațiilor, Dan Nica, și menționat și în planul de achiziții al Ministerului condus acum de Răzvan Cotovelea.

 

Mai multe pe HotNews.

Mai multe articole despre:
Microsoft guvern datorie licente Răzvan Cotovelea