MENIU

COŞMARUL lui Victor Ponta: să-şi facă singur BUGETUL pe 2015, cu toate pomenile electorale

Probleme "neaşteptate" pentru Victor Ponta

Dacă în urmă cu câteva luni premierul Victor Ponta afirma că nu i se pare „corect“ să prezinte un proiect de buget până la alegeri, pentru a nu-l „dirija“ pe viitorul premier, acum tot el trebuie să găsească soluţii pentru a acoperi cheltuielile promise în campanie, scrie Adevarul.ro.

După ce alegerile prezidenţiale au fost câştigate de către Klaus Iohannis, „noul" premier este tot vechiul premier, care trebuie să prezinte bugetul pe anul viitor, unde trebuie să detalieze exact sursele de finanţare pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale, pentru majorarea pensiilor, dar şi pentru o serie de alte măsuri luate sau promise de Guvern cu puţin înainte de alegeri.

Toate acestea, la pachet cu reducerea deficitului bugetar de la 2,2% din Produsul Intern Brut (PIB) până la 1,4%, cu scăderea taxei pe stâlp de la 1,5% din valoarea activelor la 1% sau cu elaborarea modului de calcul al accizelor, după ce cursul leu-euro de la 1 octombrie a fost mai mic decât cel de anul trecut.

Comisia Europeană estimează că Guvernul trebuie să găsească suplimentar o sumă de 10 miliarde de lei, altfel, deficitul ar urca la 2,8% din PIB şi ar fi nevoie de reduceri de cheltuieli sau creşteri de taxe, în vreme ce Ionuţ Dumitru – preşedintele Consiliului Fiscal – estimează că necesarul se ridică mai degrabă spre 17 miliarde de lei. De altfel, Klaus Iohannis a cerut chiar ieri premierului Victor Ponta să depună în Parlament legea bugetului. Mai multe...

Mai multe articole despre:
buget buget 2015