MENIU

Corpurile unor luptători ucraineni ucişi în timpul ofensivei asupra Mariupolului, predate Kievului. Ce se întâmplă cu soldații care s-au predat

Mariupol, Ucraina - imagine de arhivă

Corpurile unor luptători ucraineni ucişi în timpul apărării oraşului-port de la Marea Azov, Mariupol, în faţa ofensivei forţelor ruse asupra combinatului siderurgic Azovstal au fost predate Kievului. Anunţul a fost făcut chiar de familiile militarilor din batalionul Azov, relatează Reuters.

Reamintim că situația de la Azovstal a făcut înconjurul planetei, asta după ce forţele ucrainene care au apărat Mariupolul au fost supuse timp de câteva săptămâni unui asediu intens al forţelor ruse care încercau să cucerească acest port strategic la Marea Azov.

Rămași fără muniție și rezerve de apă și hrană, soldaţii ucraineni s-au predat în luna mai şi se află, în prezent, în arestul forţelor ruse.

Potrivit declarațiilor făcute pe 20 mai de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, în total aproape 2.000 de soldaţi ucraineni s-ar fi predat la uzina Azovstal, ultimul bastion ucrainean. 

Soarta acestora nu este deloc certă. Șeful regiunii separatiste Donețk (DNR) a declarat recent pentru presa de stat rusă că luptătorii ucraineni care s-au predat la oțelăria Azovstal din Mariupol urmează să fie trimiși în judecată.

„Captivii din Azovstal sunt ținuți pe teritoriul DNR. Există planuri de organizare a unui tribunal internațional și pe teritoriul republicii", a declarat liderul regiunii separatiste, Denis Pușilin.  

„Statutul tribunalului este în curs de elaborare acum”, a spus acesta, fără a preciza ce tip de acuzații li se aduc soldaților ucraineni.  

Pe de altă parte, un alt oficial pro-rus a afirmat că luptătorii ucraineni din regimentul Azov care s-au predat după luptele de la Mariupol vor fi judecați și riscă chiar pedeapsa cu moartea.

"Toți prizonierii de război se află pe teritoriul DNR”, a declarat pentru televiziunea rusă Iuri Sirovatko, „ministrul Justiției” din autoproclamata republică din estul țării, relatează G4Media.ro.

„Concret, avem 2.300 de prizonieri de război de la (uzina siderurgică) Azovstal”, a spus bărbatul, adăugând că „regimentul Azov este considerat o organizație teroristă” și că toți soldații „vor fi supuși unor anchete penale” în vederea unui proces.

Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova afirmă că este vorba despre o "operaţiune militară specială de denazificare" a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.