MENIU

Coronavirus România. PSD, nemulțumit de măsurile economice ale Guvernului. Pe cine vrea să mai includă la banii statului

PSD

Social-democrații nu sunt mulțumiți de măsurile economice anunțate de Guvernul Orban și pregătesc modificări la ordonanța privind șomajul tehnic. PSD vrea să includă și firmele cu mai puțin de trei angajați, PFA-urile în categoria celor care vor beneficia de sprijin guvernamental din cauza pandemiei de coronavirus. 

 

PSD a anunțat anunță, într-un mesaj postat, luni , pe Facebook, că va depune o serie de amendamente la Ordonanţa de urgenţă 30/2020, astfel încât de prevederile acestui act normativ să beneficieze mai multe categorii de firme afectate de pandemia de coronavirus.

„Măsurile economice dispuse de Guvernul Orban prin OUG 30/2020 nu sunt aplicabile unor categorii largi de firme afectate. Firmele cu mai puţin de trei angajaţi, PFA-urile sau marii contributori care au anunţat că îşi trimit angajaţii în şomaj tehnic, înainte de apariţia OUG. Pentru a salva mii de locuri de muncă este imperios necesar ca atât angajatorii, cât şi angajaţii să primească un ajutor real din partea statului român! În acest sens, PSD va depune o serie de amendamente la OUG 30/2020. Astfel, propunerile noastre vor viza: decontarea, de către stat, a 75% din salariul brut în cazul tuturor angajaţilor societăţilor comerciale/PFA-urilor care şi-au încetat activitatea din cauza pandemiei de coronavirus, decontarea a 75% din salariul brut în cazul angajaţilor ale căror contracte de muncă au fost suspendate ca urmare a restrângerii activităţii angajatorilor, fie ei SC sau PFA, din cauza pandemiei de coronavirus, eliminarea condiţiei de obţinere a certificatului de situaţie de urgenţă”, potrivit unui mesaj publicat de PSD pe Facebook.

Guvernul Orban a anunțat că va plăti firmelor afectate de criza pandemiei de coronavirus, care își trimit angajații în șomaj tehnic, o parte din banii pentru salarii, însă doar până la un anumit nivel salarial, restul trebuie suportat tot de firme.

Într-o primă fază, peste 400.000 de contracte urmează să fie suspendate ca urmare a măsurile implementate din cauza pandemiei de coronavirus.