MENIU

Mesajul copiilor din orfelinate către PSD: ”Noi cui vom fi obligați să dăm bani pentru pensii?”

"Legea recunoştinţei între generaţii!" este unul dintre proiectele legislative ale PSD, care a stârnit hohote de râs, dar și furie în rândul românilor. Deputatul PSD de Bihor Dumitru Gherman vrea să oblige copiii şi nepoţii să le plătească pensii de întreţinere părinţilor şi bunicilor. Cei care se opun ar putea face închisoare! Tinerii instituționalizați se întreabă însă, cui vor da ei bani! 

Intitulat "Legea recunoştinţei între generaţii", documentul se află acum în dezbatere la Senat. "Copiii majori apţi de muncă sunt obligaţi să-şi întreţină şi să-şi îngrijească părinţii inapţi de muncă, aflaţi în dificultate, necesitând sprijin material", se arată la articolul 7, alin. 2.

Cuantumul pensiei de întreţinere se stabileşte printr-un contract scris de comun acord sau printr-o hotărâre judecătorească. Aceleaşi obligaţii se aplică şi pentru copiii vitregi faţă de părinţii vitregi, respectiv pentru nepoţi faţă de bunici sau străbunici.

"Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăţie prevederile legi constituie infracţiune şi se sancţionează conform dispoziţiilor art. 305 din Codul penal", se arată în proiectul de lege. Conform acestui articol, pedepsele vor fi între 3 luni şi 1 an de închisoare, sau amendă.

În expunerea de motive, Gherman arată că vârstnicii sunt afectaţi de migraţia forţei de muncă. "Ne aflăm într-o lume în care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligaţii reciproce între oameni, nici chiar între membrii aceleiaşi familii, dezumanizarea sub influenţa banilor, egoismul şi lupta pentru dobândirea averilor create prin munca părinţilor şi bunicilor, determinându-i pe tineri să uite că au şi obligaţii, nu numai drepturi", a mai susţinut Gherman.

Proiectul a fost semnat de alţi 73 de senatori şi deputaţi PSD şi unul de la minorităţi.

Proiectul poate fi consultat aici. 


Reacția vine din partea tinerilor instituționalizați!

Peste 53.000 de copii și tineri abandonați se întreabă cui vor fi obligați să plătească pensii!
 
Consiliul Tinerilor Instituționalizați, structura națională de reprezentare a copiilor și a tinerilor abandonați din România, este îngrijorat de gradul de batjocură la adresa tinerilor instituționalizați.
 
"Ne simțim umiliți și puși în situația de a le asigura pensiile părinților noștri care ne-au abandonat! Speram ca Guvernul se va gândi mai mult la noi și că nu vă păstra proiectul de lege în formă actuală.", spune pentru realitatea.net, Elgard Andreas, președintele consiliului tinerilor instituționalizați.