MENIU

Copiii de bani gata nu vor să preia afacerile de familie

Afaceri de familie fără viitor

Doar unul din cinci tineri ai căror părinți au o afacere de familie este deschis la posibilitatea de a prelua afacerea familiei

Dintre copiii de bani gata, doar 3,5% intenţionează să preia afacerea imediat după terminarea studiilor, conform studiului „Coming home or breaking free?", realizat de EY şi Universitatea St. Gallen.

Dorința de a prelua afacerea creşte uşor la cinci ani după absolvire, când 4,9% dintre respondenţi afirmă că intenţionează să preia afacerea familiei.

Peste 750 de universităţi din 34 de țări au fost implicate în derularea studiului „Coming home or breaking free?", completându-se în total peste 109.000 chestionare.

"Conform răspunsurilor înregistrate în cadrul Barometrului, 69% dintre liderii care conduc afaceri de familie în România, cu vânzări de peste 1 milion EUR, consideră că tinerii membri ai familiei trebuie să lucreze între 3-5 ani în afara businessului, înainte de a se alătura acestuia. Acest rezultat indică, pe de o parte, dorința antreprenorilor ca urmatoarea generație să acumuleze experiență relevantă în afara business-ului de familie înainte de a se dedica acestuia, dar poate fi și o confirmare a interesului scăzut al tinerilor de a succede la conducerea afacerii de familie imediat după finalizarea studiilor", a declarat Alexandru Lupea, Partener și Strategic Growth Markets Leader, EY România.

Bogdan Ion, Country Managing Partner al EY România spune că doar una din două afaceri de familie reușește să facă tranziția la a doua generație de lideri și doar una din cinci reușește tranziția la a treia generație. "De multe ori succesiunea eșuează nu din cauza lipsei de potențial a business-ului, ci din cauza lipsei de comunicare în familie și a pregătirii insuficiente a succesorilor", explică Bogdan Ion.

Imediat după absolvire, tinerii se văd mai degrabă lucrând în cadrul unei firme medii sau mari. Astfel, 23% dintre respondenții studiului EY „Coming home or breaking free?” își doresc să lucreze într-o firmă cu peste 250 de angajați, 20% planifică să se angajeze într-o afacere de dimensiuni medii, în timp ce 17% intenționează să lucreze într-o firmă mică.

La cinci ani de la terminarea studiilor, procentul celor care își doresc să creeze propria afacere crește de la 7 la 35%, ceea ce indică faptul că nu lipsa spiritului antreprenorial este cea care împiedică tânăra generaţie să se alăture afacerii părinților.

Conform studiului, respondenții din Mexic, Belgia şi Slovenia își doresc cel mai mult să se alăture afacerii familiei la cinci ani de la încheierea studiilor, în vreme ce respondenţii din Statele Unite, Israel şi Danemarca își doresc cel mai puțin să calce pe urmele părinţilor lor.