MENIU

Convorbiri la nivel înalt: Președintele Consiliului European Charles Michel îi cere lui Putin "eliberarea imediată" a lui Alexei Navalnîi

Președintele Consiliului Europei, Charles Michel

Arestarea disidentului rus Alexei Navalnîi continuă să stârnească revoltă în rândul oficialilor europeni. Cel mai recent exemplu în acest sens ni-l oferă preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care i-a telefonat, astăzi, preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, pentru a-i cere "eliberarea imediată" a lui Navalnîi, transmit Reuters.

"Președintele Consiliului European l-a informat pe președintele Putin despre îngrijorările ridicate în rândul statelor membre UE în legătură cu modul în care s-au derulat lucrurile recent", se arată într-un comunicat de presă remis de biroul lui Charles Michel, care prezidează summiturile UE.

“În discuția mea telefonică cu președintele Putin, am reiterat că UE condamnă în mod la unison arestarea lui Alexei Navalnîi și solicită eleberarea lui imediată", a scris, la rândul său, președintele Consiliului European pe Twitter. 

În plus, acesta a atras atenția asupra faptului că Rusia ar trebui "să treacă urgent la anchetarea completă şi transparentă a tentativei de asasinat" a disidentului Navalnîi.

În acest context politic extremd e agitat, este de aștepta ca miniștrii de Externe din UE  să dezbată mai multe sancțiuni economice în cazul Rusiei, luni, la Bruxells.

Vă reamintim că Alexei Navalnîi este încarcerat într-una dintre cele mai cunoscute închisori ale Moscovei poreclită și „Tăcerea Marinarului”. Serviciile secrete ruseşi controlează tăcerea celebrului dizident. În această închisoare au fost închiși de-a lungul timpului mai mulți opozanţi ai Kremlinului. 

Principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin se află sub strictă supraveghere într-o aşa-numită „celulă VIP”.

El va rămâne după gratii cel puțin 39 de zile. Navalnâi este acuzat că nu s-a prezentat la biroul Serviciului Federal al Penitenciarelor în legătură cu o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare.

Arestarea lui Alexei Navalnîi, în ziua revenirii în țară, a generat reacții critice la adresa regimului atât din partea UE, cât și a SUA și ONU.

La începutul acestei săptămâni, o solicitare de eliberare a militantului anticorupție a venit și din partea Parlamentului European, care a acuzat Moscova că încalcă atât legile internaționale, cât și Constituția țării. 

Decizia de arestare a lui Navalnîi nu a reprezentat, practic, o surpriză pentru nimeni, dacă ne gândim că încă de la finalul lunii decembrie a anului trecut, disidentul rus a fost somat de Serviciul Penitenciarelor din țara sa să revină în țară, în caz contrar urmând să fie arestat. Navalnîi a fost acuzat că încalcă termenii sentinţei de condamnare la închisoare cu suspendare, deoarece nu poate fi verificat de autorităţile judiciare.

Alexei Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Termenul controlui judiciar a expirat pe 30 decembrie, fapt pentru care Navalnîi ar fi trebui să se prezinte la o secţie judiciară.

 

Mai multe articole despre:
navalnii inchisoare