MENIU

Controverse pe zilele libere pentru părinți. Situație disperată: cu cine își lasă copiii?

Controverse pe zilele libere pentru părinți. Situație disperată: cu cine își lasă copiii?

Situație disperată a părinților care nu au cu cine să își lase copiii! Deși statul a stabilit că aceștia vor primi zile libere atunci când elevii nu au cum să ajungă la școală din cauza epidemiei de coronavirus, în realitate nimeni nu știe exact ce are de făcut. Multe școli nici acum nu au decis programul după care vor funcționa. În plus, nu știm câți angajatori își vor permite să-și lase liberi salariații.

Dacă se vor suspenda cursurile, părinții vor primi 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare.

"Parintii vor discuta cu angajatorii si vor stabili cum sa faca. Angajatorii sunt obligati sa acorde acele zile libere, conform legii", spune Virgil Guran, consilier în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.

Părinții se tem însă că angajatorii nu vor înțelege situația. 

De această măsură vor beneficia copiii care sunt bolnavi sau în a căror familie există persoane care se află în categoria de risc și care pot învăța de acasă, în sistem exclusiv online. Asta numai după ce fac dovada, printr-o adeverință medicală, că există motive care îi împiedică să participe la cursuri fizic.

"Părintele poate să ia această decizie să-și continue copilul educația în sistem online în anumite situații: dacă are copilul vreo boală care s-ar putea agrava prin faptul că ar putea lua virusul, fie în momentul în care în familie avem cazuri de persoane care ar putea să fie supuse unei îmbolnăviri accentuate de virus. De asta am prevăzut să prezinte părintele o adeverință pe care să o dea școlii, astfel încât copilul să-și poată continua studiile online. E stipulat acest lucru în Ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății", a declarat Monica Anisie.

Și părinţii din familii monoparentale vor avea dreptul să ia aceste zile libere pentru a sta cu copiii acasă.