MENIU

Controverse în jurul vaccinului AstraZeneca. Ministerul Sănătății clarifică eliminarea restricției de vârstă

Foto: Profi Media

Ministerul Sănătății a informat miercuri, într-un mesaj postat pe Facebook, că vaccinul anti-Covid produs de AstraZeneca este eficace și în cazul persoanelor de peste 55 de ani. Instituția menționează că restricția de vârstă a fost ridicată în urma unor studii făcute în țări în care serul a fost administrat tuturor adulților de peste 18 ani. 

”Studiile suplimentare derulate care au inclus persoane cu vârsta peste 55 de ani au demonstrat că vaccinul AstraZeneca oferă siguranță și eficacitate și pentru această grupă de vârstă.

De asemenea, experiența practică a țărilor care nu au avut restricții de vârstă (ex. Marea Britanie) arată faptul că vaccinul

AstraZeneca se poate administra la adulții peste 18 ani, fără o restricționare superioară a vârstei.
În plus, atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Agenția Europeană a Medicamentului recomandă utilizarea vaccinului pentru toate grupele de vârstă peste 18 ani”, menționează Ministerul Sănătății. 

Autoritățile au anunțat luni eliminarea restricțiilor de vârstă în cazul administrării acestui vaccin. În prima zi de după anunț, s-au programat pentru imunizarea cu acest ser aproape 60.000 de români

În schimb, unele persoane sunt sceptice și refuză să se vaccineze cu serul AstraZeneca. Este și cazul a zeci de profesori din Arad care au renunțat la programări după ce au aflat că vor fi imunizați cu acest vaccin, nu cu cel de la Pfizer. Mai multe detalii sunt disponibile AICI. 

Reamintim că numărul noilor infectări este în continuă creștere în România. Miercuri au fost raportate 4.564 de cazuri și 100 de decese. Toate detaliile și ultimele date la zi despre evoluția COVID-19 sunt disponibile pe pagina special dedicată Coronavirus România. 

Citește și: ”Peste 5,7 milioane de doze de vaccin ajung în România în martie și aprilie. Andrei Baciu, detalii despre Johnson & Johnson”