MENIU

Controversa ouălor de Paște atinge nivelul de criză națională. Ce spune Theresa May

Dezbaterile opiniei publice din Marea Britanie cu privire la Vânătoarea ouălor de Paște din acest an ating cote ridicole. Ca și cum discuțiile în contadictoriu dintre mai multe instituții implicate în eveniment nu erau suficiente, prim-ministrul Theresa May a intervenit și ea, aducând argumente categorice.

În aceste zile, Marea Britanie este zguduită de o controversă amplă între Biserica Angliei, Comisia Națională de Administrare a Siturilor și Monumentelor Istorice, compania producătoare de ciocolată Cadbury și premierul Theresa May, pe subiectul ouălor de ciocolată folosite la un eveniment tradițional de Paște.

Neînțelegerile au izbucnit atunci când Biserica Angliei a acuzat Comisia Națională și Cadbury de „cenzurarea credinței”, scoțând cuvântul „Paște” din denumirea unei tradiții cunoscută drept „vânătoarea de ouă de Paște”, acum devenită „vânătoarea de ouă Cadbury”.  

Lumea nu a fost încântată de această situație, iar Arhiepiscopul de York, John Sentamu, a comparat omiterea cuvântului „Paște” din denumire cu gestul de „a scuipa pe mormântul fondatorului companiei, John Cadbury, care era un creștin devotat.”

Evenimentul va avea loc sub patronajul Comisiei Naționale de Administrare a Siturilor și Monumentelor Istorice (National Trust), iar neînțelegerea a aruncat o umbră de îndoială și asupra acestei instituții.

Purtatoarea de cuvânt a National Trust, partener al companiei Cadbury, a declarat că întreaga controversă cu privire la încercarea de a minimaliza semnificația Paștelui este „un nonsens“ și, de asemenea, a subliniat că site-ul are zeci de referiri la Paște.

Premierul Theresa May a intervenit în scandal, împărtășind opinii categorice cu privire la acest subiect. May a condamnat decizia de a se renunța la cuvântul „Paște“, numind-o „absolut ridicolă“:

„Nu sunt doar fiică de vicar, sunt, de asemenea, membru al National Trust“ a declarat prim-ministrul la ITV News. „Cred că poziția pe care au adoptat-o este absolut ridicolă și nu știu la ce s-au gândit în acele momente.

Paștele este foarte important. Este important pentru mine, este o sărbătoare foarte importantă pentru credința creștină, pentru milioane de oameni din întreaga lume. Așadar, cred că ceea ce a făcut National Trust este pur și simplu ridicol.“