MENIU

VIDEO | Controale de amploare după noile restricții. Dosar penal pentru cod QR fals al certificatului verde

Controale de amploare după noile restricții / Sursa foto: Arhivă

Sunt controale de amploare în Capitală, dar și în țară, după ce au intrat în vigoare noile restricții. Polițiștii verifică dacă sunt respectate regulile, în special, dacă oamenii au certificatul verde acolo unde este obligatoriu. Străzile din Capitală au fost împânzite de polițiști, care au controlat marile centre comerciale dar și casele de pariuri sportive. 

Casele de pariuri din sectorul 5 al Capitalei au fost luate cu asalt de polițiști. Oamenii legii au verificat dacă regulile sanitare sunt respectate și dacă toți jucătorii au certificatul verde. Cei mai mulți oameni au avut pașaportul digital, însă au fost și mulți care nu au prezentat documentul.

Au fost verificați dacă și-au făcut treaba și agenţii economici care asigură accesul în unităţi și care trebuie să ceară documentul ce atestă vaccinarea ori trecerea prin boală.

,,Poliția Capitalei împreună cu Jandarmeria București desfășoară controale și astăzi în zonele aglomerate, în mall-uri, în complexe comerciale, în mijloace de comun atât de suprafață, cât și de subteran. Verificăm în special casele de pariuri, verificăm dacă clienții dețin coduri QR, verificăm dacă operatorii economici păstrează acea limită de 30% din capacitatea maximă pe care o poate avea respectiva societate. De asemenea, verificăm dacă clienții poartă măști corespunzător. Am găsit și cazuri în care persoanele nu purtau măști deloc sau nu aveau coduri QR. Ei consideră că noi nu trecem pe la astfel de săli de pariuri, dar noi încercăm să ajungem la toți operatorii economici. Acțiunile vor continua și în complexele comerciale. Persoanele fizice pot fi sancționate pentru lipsa codului QR, cu amnedă de la 500 la 2.500 de lei, iar în cazul în care se folosește un cod QR fals, se întocmește dosar penal’’, a precizat Ciprian Romănescu, purtător de cuvânt al Poliției Capitalei.

Doar în ultimele 24 de ore, au fost date sute de amenzi în urma controalelor efectuate de poliţiştii bucureşteni în marile centre comerciale din Capitală.

,,Desfășurăm zilnic aceste acțiuni informativ-preventiv pentru a ne asigura că cetățenii și operatorii economici și-au însușit, în primul rând, baza legală, că au înțeles-o, după care verificăm și respectarea acesteia. Oamenii trebuie să găsească în noi un sprijin, un partener și trebuie să înțeleagă că doar împreună putem să depășim pandemia’’, a declarat Alexandru Iacob, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Polițiștii anunță că în următoarea perioadă verificările se vor intensifica în întreaga țară.