MENIU

Ludovic Orban este președintele PNL. A câștigat cu 3518 voturi. Cristian Bușoi, doar 952

Congres PNL
Congres PNL: Orban și Bușoi
Congres PNL

Congres PNL. Liberalii s-au reunit în Congres, sâmbătă, la Romexpo, și au decis: Ludovic Orban este noul președinte PNL. Acesta a câștigat cu un scor zdrobitor: 3 518 de voturi, față de doar 952, Cristian Bușoi. Au fost 4428 de voturi valabil exprimate și 34 de voturi nule. Cei doi candidați și-au susținut discursurile, dar Ludovic Orban a ridicat delegații în picioare cu discursul în care a menționat că nu va permite blaturi cu PSD, iar toate deciziile din partid vor fi luate de către membri și foruri statutare, nu de anumite filiale, în spatele ușilor închise. Congresul PNL s-a încheiat pe imnul vechiului PDL, ”Verde înrourat”. 

Ludovic Orban a ținut un scurt discurs, în care a mulțumit  pentru vot. Acesta a afirmat, sâmbătă, la finalul Congresului, că încrederea liberalilor îl onorează, și a precizat că nu este victoria lui, ci a partidului.

"Dragi prieteni liberali, vă mulțumesc pentru încrederea acordată, este o încredere care mă onorează și mă obligă. De astăzi, pentru mine, viața este mult mai grea, mai dificilă, port pe umeri o răspundere uriașă, de a transforma PNL în forța politică de care are nevoie România. Victoria de azi nu este victoria mea, este victoria PNL și conține germenii viitoarei victorii a PNL pentru România", a spus Ludovic Orban.

El a anunțat că sub conducerea sa PNL va fi un partid de dreapta liberal conservator, membru al dreptei europene, care ''se va bate'' cu toate forțele pentru a implementa politici de dreapta în România, pentru a asigura creșterea economică.

"PNL va fi un garant al îndeplinirii tuturor angajamentelor pe care le are România față de partenerii noștri, parteneriatul strategic cu SUA, poziția de membru al NATO și calitatea de membru al UE. Rămânem și vom fi cel mai puternic susținător al acestor angajamente și vom rămâne un stâlp și o oază de stabilitate în această zonă frământată a Europei. PNL va fi, începând de azi, un partener loial, corect, transparent pentru președintele Klaus Iohannis și pentru punerea în practică a tuturor obligațiilor pe care ni le-am asumat împreună în momentul în care am câștigat alegerile din 2014. (...) Mă voi bate cu toată forța mea, cu toată energia mea pentru a reuși, în 2019, să câștigăm alegerile prezidențiale, să obținem un nou mandat pentru președintele Klaus Iohannis, iar după această victorie să reușim să câștigăm alegerile locale și, nu în ultimul rând, obiectivul meu fundamental este câștigarea alegerilor parlamentare. Să avem o guvernare care să arate cu adevărat ce trebuie să facă liberalii pentru această țară", a mai spus Ludovic Orban.

Update 18.00. După ce s-a anunțat oficial că Ludovic Orban a câștiga, acesta i-a dat cuvântul lui Cristian Bușoi.

"Îl felicit din suflet pe Ludovic Orban. Respect acest rezultat. PNL trebuie să rămână o echipă unită, să meargă înainte cu toată forța, cu toată încrederea pentru că ideile și principiile pe care noi le apărăm sunt ideile și principiile dreptei, iar drumul pe care noi vrem să-l arătăm românilor este drumul spre prosperitate și spre mai bine pentru România. Felicitări, Ludovic!", a spus Bușoi.

Update 16.53 Potrivit unor surse, Ludovic Orban este noul președinte PNL. Potrivit acelorași surse, rezultatul este următorul: 3000 de voturi pentru Ludovic Orban și doar 800 pentru Cristian Bușoi.

Update 15.41 Votul s-a încheiat. Potrivit unor surse, în maximul 2 ore ar urma să se afle rezultatele.

Update 14.30. Urmează votul. Organizatorii au anunțat că la această oră sunt mai mult de 4 600 de delegați. Se explică procedura de vot. 

Update 1 14.20 Ludovic Orban a luat cuvantul: ”Sper să imi dea Dumnezeu forța, inteligența ca să răspund asteptarilor dvs. Mi-am inceput campania cu 3, 4, 5 prieteni care credeau in mine si incet incet am chemt oamenii care au inregistrat victorii, care au batut PSD, oameni care pot sa aducă PNL acolo unde merita. Dragii mei, azi va chem langa mine, sa ma votati. Veti avea un om care isi va pune in slujba voastra, un om care isi va pune toata inteligenta, timpul, resursele, in slujba partidului. Imi doresc sa sustinem anticipate. Va spun despre partid in fraze simple. Deciziile trebuie luate de către PNL, de membrii partidului, de forurile statutare, nu de către filiala de la București, în spatele ușilor inchise. Niciun blat cu PSD, stiu foarte bine cine face blat cu PSD! Sa nu mai incerce nimeni sa obtina functii. Cine vrea sa lupte alaturi de noi, sa lupte. Niciun Agamita Dandanache trimis de centru in vreo filială.(...) Totul pentru PNL, totul pentru România”.

Acesta a mai punctat că nu vrea ca PNL să ajungă la guvernare printr-un nou USL: 

 "Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr-un nou USL sau prin contractări pe care să le facem cu oameni care niciodată nu vor aplica politicile noastre și pe care nu ne putem bizui niciodată. Îmi doresc să ajungem la putere prin votul oamenilor. Dacă este să susținem ceva, să susținem anticipate, să facem opoziție pe toate fronturile, la baionetă, luptă de la om la om cu cei care astăzi își bat joc de România", a mai spus acesta. 

Update 14.06 Raluca Turcan a luat cuvântul, anunțând că îl susține pe Ludovic Orban pentru șefia PNL. A urmat apoi, Ilie Bolojan.

Update 13.42 În continuare se va susține moțiunea lui Ludovic Orban. La anunțul făcut, cea mai are parte a sălii s-a ridicat în picioare și a aplaudat îndelung. Au vorbit Vlad Nistor și Iulian Dumitrescu, susținători ai lui Ludovic Orban.

Dumitrescu a menționat, printre altele: ”A sosist momentul să îl alegem președinte pe cel mai #REZIST președinte dintre noi”.

Update 13.19 A luat cuvântul Cristin Bușoi: ”Nu am critcat niciodată PNL, nu m-am victimizat. Am vrut sa candidez pentru că PNL are nevoie de un suflu nou. Pnl are nevoie de un parteneriat mai bun cu președintele Klaus Iohannis,  avem nevoie de o comunicare mai bună între noi. Trebuie să învingem stânga. Nu mă voi folosi niciodată de dictonul ”Dezbină și cucerește. S-au spus anumite minciuni despre mine în această campanie, nu voi cere drept la replică, dar unele lucruri trebuie clarificate”.

Bușoi a reptet de mai multe ori că este ”echilibrat și serios”, spunând că unii colegi i-au spus că trebuie să fie mai ferm și să vorbească mai tare, dar l-a și criticat pe Ludovic Orban în discursul său.

Update 13.15 La tribună a venit acum Dan Motreanu, cel care la rândul său, îl susține tot pe Cristian Bușoi.

Update 12.55 A luat cuvântul Nicolae Robu: ”Stimați colegi, ce frumos și tonic este să vezi 5000 de colegi laolată”. Acesta a punctat că PSD este dușmanul PNL, și nu adversarul. Robu a avut întregul discurs axat pe moțiunea lui Cristian Bușoi, cel pe care îl susține.

Update 12.30 Raluca Turcan a anunțat că PSD trebuie sancționat imediat iar PNL are potențial de guvernare:

"PNL va putea guverna modern, eficient și european, cu siguranță mult mai bine decât orice încercare a PSD pe care o vedem în ultimele zile. Din nefericire, pentru cei care au votat și au așteptat stabilitate politică, astăzi au primit un ridicol complet din partea celor din PSD. Niciunul nu este mai breaz decât celălalt. Dragnea ocupă Parlamentul, Grindeanu ocupă Guvernul. Sunt fix aceeași Mărie, dar cu altă pălărie. Ce naște din pisică, șoareci mănâncă și, din nefericire, tot ce naște din PSD dăunează grav României. (...) Trebuie să-i sancționăm prompt și să demonstrăm că familia PNL are un mare potențial de a ajunge la inima și mintea românilor. Să guvernăm bine și profesionist, pentru că mulți se uită spre noi și așteaptă lucrul acesta de la PNL", a afirmat Turcan. 

Ea a subliniat că liberalii trebuie să urmărească "realitatea", amintind că din ianuarie PNL a arătat că programul de guvernare al social-democraților este nesustenabil, are mai mult idei frumoase de prezentat la televizor.

"Am spus că Dragnea este obsedat de putere și că se va distruge singur și că își va distruge și partidul. Așa se întâmplă. Am spus că eticheta de guvernare a PSD va fi cea de la OUG 13 și anume "noaptea ca hoții". Și asta se întâmplă azi și se acuză public de hoție și jaf la drumul mare", a mai spus liderul interimar al PNL.

Update 12.30 PNL a adoptat modificările la statutul partidului. 

Update 11.20 Lucrările Congresului au început la ora 11.00

În cadrul Congresului PNL, la care vor participa aproximativ 5.000 de delegaţi, vor fi organizate alegeri pentru preşedinţia partidului, prin vot asupra moţiunilor prezentate de candidaţi, precum şi pentru preşedinţii Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori (CNRC) şi Comisiei de Arbitraj (CA).

La Congresul  PNL sunt invitaţi să susţină discursuri secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz White, consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Attila Korodi. De asemenea, vor susţine discursuri preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, şi preşedintele interimar al liberalilor, Raluca Turcan.

Congres PNL. Ludovic Orban a fost primul care şi-a depus candidatura la funcţia de preşedinte al PNL, însă, potrivit tragerii la sorţi, el îşi va susţine moţiunea "PNL - Forţa Dreptei" - după Cristian Buşoi, care candidează cu moţiunea "PNL - partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată şi puternică".

Congres PNL. Într-un interviu acordat Agerpres, Ludovic Orban spunea că este sprijinit de 40 de filiale liberale pentru şefia PNL şi că a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis cu privire la candidatura sa. Liberalul mai spunea că îi susţine pentru echipa sa de prim-vicepreşedinţi pe Ilie Bolojan, Mircea Hava, Raluca Turcan şi Iulian Dumitrescu.

Orban susţinea că "aroganţa, tupeul, nesinceritatea şi lipsa de onestitate trebuie să dispară din comportamentul liberalilor", subliniind că obiectivul său este ca PNL să devină principala forţă politică din România.

De asemenea, arăta el, PNL trebuie să aibă un Guvern alternativă şi pleda pentru o altă majoritate parlamentară. Totodată, Ludovic Orban a sublinia că PNL trebuie să facă opoziţie PSD.

La rândul său, Cristian Buşoi susţinea că are şanse foarte bune să câştige şefia partidului, deoarece are o viziune şi o echipă mai bune ca Ludovic Orban, despre care a afirmat că, în acest moment, nu este un bun lider pentru partid.

El a arătat că îi susţine în echipa sa pentru funcţiile de prim-vicepreşedinţi pe Nicolae Robu, Alin Tişe, Mugur Cozmanciuc, dar şi pe Viorel Cataramă, iar pentru cea de secretar general al PNL pe Dan Motreanu.

Ca şi contracandidatul său, Buşoi susţinea necesitatea unei opoziţii ferme şi un guvern alternativă.

Pentru funcţia de preşedinte al PNL şi-a depus candidatura şi Viorel Cataramă, dar moţiunea sa, intitulată "Politica naţională - Calea liberală", nu a întrunit condiţiile statutare pentru a fi spusă dezbaterii şi votului în cadrul Congresului PNL, întrucât nu a fost validată de Comitetele Directoare Judeţene din cel puţin 10 filiale ale partidului.

Pentru funcţia de preşedinte al CA candidează Ioan Cupşa, Paul Cotta, Daniel Buda şi Andreea Rabotka, iar pentru cea de preşedinte al CNRC - Mihai Barbu şi Gabriela Horga.

Duminică, liberalii se reunesc în Consiliul Naţional de Coordonare unde vor fi aleşi patru prim-vicepreşedinţi, secretarul general, 16 vicepreşedinţi: 8 vicepreşedinţi pe domenii, coordonatori ai comisiilor de specialitate şi 8 vicepreşedinţi pe regiunile de dezvoltare şi 16 membri pentru Biroul Executiv, trezorierul şi membrii comisiilor CA şi CNRC. Secretarul general al liberalilor este propus de preşedintele PNL.

Mai multe articole despre:
congres PNL