MENIU

Conflictul UE - Putin se intensifică: Ambasadorul Rusiei la Bruxelles, convocat la instituțiile europene

Tensiuni între UE și Rusia

UE reacționează după ce Moscova a sancționat opt oficialități europene. Luni, ambasadorul Rusiei la UE a fost convocat la instituţiile europene.

”Ambasadorul a fost convocat şi urmează să fie primit în cursul după-amiezii de secretarul general al Comisiei Europene şi de serviciul european de acţiune externă. Îi vom transmite condamnarea fermă şi respingerea acestei decizii”, a declarat purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Anunțul vine după ce, vineri, Rusia a decis că opt lideri europeni importanți nu mai pot intra pe teritoriul său. Printre aceștia se află preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, care este şi comisar european pentru Valori şi Transparenţă, procurorul Berlinului, Jorg Raupach, şi deputatul francez Jacques Maire - raportor special pe subiectul otrăvirii opozantului rus Aleksei Navalnîi, în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Citește și: ”Anunț-șoc. Președintele Parlamentului European, vicepreședintele CE și alți șase oficiali AU INTERZIS în Rusia”

Decizia Rusiei a fost condamnată și printr-o rezoluție adoptată de Parlamentul European, care denunţa acţiunile Moscovei şi cere impunerea unor sancţiuni economice şi politice.
”UE îşi rezervă dreptul de a lua măsurile corespunzătoare în replică la decizia autorităţilor ruse”, au avertizat, vineri, preşedinţii P.E., al Comisiei Europene și al Consiliului European.

Sâmbătă, într-o declaraţie publicată în numele statelor din UE de Josep Borrell, acestea critică autoritățile de la Kremlin că ”au ales calea confruntării în loc să caute să inverseze traiectoria negativă a relaţiilor UE-Rusia”.
”Sunt în curs discuţii între statele membre pentru un răspuns unit”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al lui Borrell.

Reacţia UE va fi discutată de miniştrii de Externe şi va fi inclusă pe ordinea de zi a summitului european din 25 mai, a declarat un diplomat european, potrivit Agerpres.