MENIU

Conflictul din Yemen: Erdogan denunță ferm dorința de 'dominație' manifestată de Iran

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a criticat dur joi rolul Iranului în actuala criză din Yemen, unde Arabia Saudită și alte țări arabe au lansat o operațiune militară contra rebelilor șiiți houthi susținuți de Teheran, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Erdogan a denunțat ceea ce el a numit dorința de 'dominație' regională manifestată de Teheran.

''Noi susținem intervenția Arabiei Saudite în Yemen. Iranul depune eforturi pentru a domina regiunea. Cum poate fi tolerat acest lucru?'', a declarat șeful statului turc în fața ziariștilor, potrivit agenției de presă Anadolu. El i-a cerut Iranului să-și retragă ''toate forțele din Yemen, Siria și Irak''.

''Iranul trebuie să-și schimbe mentalitatea. Acțiunile sale în regiune depășesc limitele răbdării. Aceste activități au provocat iritare atât în rândul saudiților, cât și al celorlalte țări din Golf'', a explicat președintele Turciei.

Într-un interviu acordat joi canalului de televiziune France 24, Recep Tayyip Erdogan a indicat că țara sa ar putea furniza ''ajutor logistic'' Arabiei Saudite în acțiunea sa militară din Yemen, însă nu a precizat natura exactă a acestei asistențe.

Arabia Saudită și mai multe țări arabe, majoritatea din zona Golfului Persic, au lansat în noaptea de miercuri spre joi o operațiune militară în Yemen pentru a stopa înaintarea rebelilor houthi, care sunt susținuți de Iran și luptă contra forțelor loiale președintelui Abd-Rabbu Mansour Hadi.