MENIU

Intrarea în Regatul Unit și Irlanda de Nord, schimbată de marți, 7 decembrie: Testul COVID-19, obligatoriu

Condițiile de intrare în Regatul Unit și Irlanda de Nord - schimbate din 7 decembrie

Autorităţile britanice au revizuit condiţiile de intrare în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în contextul pandemiei de COVID-19. Toate persoanele care vor călători în Regatul Unit, inclusiv cele vaccinate, se vor testa obligatoriu.

Începând cu data de 7 decembrie, ora 4,00 GMT (6,00, ora României), toate persoanele, inclusiv cele vaccinate cu schemă completă, care intenţionează să călătorească în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul britanic certificatul care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19 (tip PCR sau rapid antigen), efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de sosire, precizează MAE într-un comunicat .

Această regulă se aplică și minorilor cu vârsta egală sau mai mare de 12 ani. Deci sunt exceptaţi de la obligativitatea prezentării certificatului care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19 copiii în vârstă de până la 11 ani inclusiv.

lătorii care au intrat în contact cu persoane posibil infectate cu varianta OMICRON trebuie să se izoleze pentru 10 zile indiferent de stadiul vaccinării

* completarea, în prealabil (cu maximum 48 de ore înainte de sosire), a Formularului de Localizare (Passenger Locator Form), disponibil la: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk;

* prezentarea, la intrarea pe teritoriul britanic, a unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19 (tip PCR sau rapid antigen), efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie.

Începând de marţi, 7 decembrie, intrarea în Regatul Unit va fi permisă cu respectarea următoarelor condiţii:

1. Călătorii vaccinați cu schemă completă (două doze sau o singură doză, conform tipului de vaccin) cu cel puțin 14 zile înainte de sosirea în Anglia, trebuie să prezinte:

a. un test (PCR sau rapid antigen) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu 2 zile înainte de a călători, eliberat în limba engleză

b. Dovada rezervării unui test COVID-19 de tip PCR care urmează să fie efectuat în a doua zi de la sosire. Ziua sosirii este considerată ziua zero. Furnizorul  testului rapid trebuie să se regăsească pe lista aprobată de către autoritățile britanice. Detalii suplimentare pot fi consultate la pagina de internet: https://www.gov.uk/government/publications/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing/list-of-private-providers-of-coronavirus-testing ATENTIE! De la momentul sosirii și până la primirea rezultatului, călătorul trebuie să stea în izolare. În cazul în care rezultatul testului va fi pozitiv, persoana în cauză va trebui să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile.

c. Completarea formularului Passenger locator form (care poate fi descărcat aici: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk)

Persoanele vaccinate cu doză dublă vor dovedi imunizarea prin intermediul unui document oficial eliberat de o autoritate medicală din aceste state, redactat în limba engleză, franceză sau spaniolă și care trebuie să includă numele întreg, data nașterii, tipul vaccinului și producătorul, data administrării celor două doze și detaliile autorității medicale care a eliberat certificatul. În caz contrar, se aplică măsurile pentru persoanele nevaccinate.

2.Călătorii nevaccinați (vaccinați parțial/incomplet sau vaccinați în cadrul unor programe nerecunoscute de autoritățile britanice) trebuie să prezinte:

a. un test (PCR sau rapid antigen) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, efectuat cu 2 zile înainte de a călători, eliberat în limba engleză;*

b. formularul passenger locator form (care poate fi descărcat aici: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk);

c. codul de rezervare a două teste PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care vor fi efectuate în ziua a 2-a si a 8-a de la sosirea în Marea Britanie (rezervarea se poate face la: https://www.find-travel-test-provider.service.gov.uk/test-type).

d. Aceste persoane vor trebui să intre în carantină la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile de la sosire.

Chiar dacă va aflați în Regat pentru mai putin de 10 zile, trebuie să respectați măsurile menționațe mai sus, inclusiv izolarea la domiciliu pe toata perioada șederii și achiziționarea testelor.    

3. Călătorii care vin din statele de pe lista roșie (https://www.gov.uk/guidance/red-amber-and-green-list-rules-for-entering-...), indiferent dacă sunt sau nu vaccinați, vor trebui sa prezinte:

a. un test (PCR sau rapid antigen) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 2 zile înainte de călătorie, cu rezultat negativ;

b. Dovada rezervării pachetului de carantină instituționalizată în hoteluri special desemnate care cuprinde și rezervarea testelor din ziua a doua și ziua a opta (detalii aici: https://quarantinehotelbookings.ctmportal.co.uk/noie.html);

c. Completarea formularului Passenger locator form (care poate fi descărcat aici: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk).

În acest moment România nu se află pe lista roșie. 

Informații detaliate cu privire la condițiile de intrare, inclusiv lista statelor aflate pe lista rosie pot fi consultate la pagina de internet: https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-during-coronavirus-covid-19

ȚARA GALILOR:

În Țara Galilor condițiile de călătorie sunt identice cu cele aplicate în Anglia. Pentru mai multe informații, vizitiati https://gov.wales/rules-international-travel-and-wales-coronavirus.

SCOȚIA:

Condiții de călătorie începând cu luna octombrie 2021: Restricțiile de călătorie pentru persoanele care sosesc din zona galbenă se transformă în condiții generale pentru persoanele care sosesc din toate statele care nu se află pe lista roșie.


Informații suplimentare

* completarea, în prealabil (cu maximum 48 de ore înainte de sosire), a Formularului de Localizare (Passenger Locator Form), disponibil la: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk;

* prezentarea, la intrarea pe teritoriul britanic, a unui certificat care atestă rezultatul negativ al unui test COVID-19 (tip PCR sau rapid antigen), efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie.

* pentru persoanele vaccinate: efectuarea unui test tip PCR în ziua a doua de la sosire şi autoizolarea la domiciliu până la primirea rezultatului testului. În cazul în care testul va fi pozitiv, persoana respectivă va trebui să continue autoizolarea pentru o perioadă de 10 zile. În cazul unui rezultat negativ, se încheie perioada de izolare. În categoria persoanelor vaccinate sunt incluse persoanele cărora le-a fost administrată schema completă de vaccinare (două doze - pentru vaccinurile care prevăd administrarea a două doze - sau o singură doză pentru cele care prevăd administrarea unei singure doze - de exemplu Johnson/Janssen) şi în cazul cărora au trecut cel puţin 14 zile de la administrarea ultimei doze. Pentru persoanele cărora le-a fost administrată doza a treia (boosterul) nu sunt reglementări speciale. Tipul de vaccin administrat trebuie să fie din lista celor recunoscute în Regatul Unit: Oxford/AstraZeneca, Pfizer BioNTech, Moderna, Johnson/Janssen, Sinovac-CoronaVac; Sinopharm Beijing; Covaxin.

* pentru persoanele nevaccinate: rezervarea şi achitarea, anterior sosirii, a efectuării a două teste COVID-19 tip PCR (pentru ziua a doua, ziua a opta de la sosire) şi autoizolarea pentru o perioadă de 10 zile la adresa de domiciliu/adresa declarată la sosire.

MAE le recomandă cetăţenilor români să se informeze anterior deplasării în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi să consulte paginile de internet ale autorităţilor cu privire la informaţiile despre regulile de sosire în Anglia - https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-during-coronavirus-covid-19; în Scoţia - https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-international-travel-quarantine/; în Ţara Galilor - https://gov.wales/rules-international-travel-and-wales-coronavirus; în Irlanda de Nord - https://www.nidirect.gov.uk/articles/coronavirus-covid-19-travel-advice, precum şi pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe: https://www.mae.ro/node/51935 şi a Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord: https://londra.mae.ro.