MENIU

Condamnări anulate pe bandă rulantă după decizia CCR! Deputata PSD Andreea Cosma scapă de 4 ani de închisoare

Andreea Cosma

Curtea Supremă a anulat marți condamnarea de 4 ani închisoare a Andreei Cosma, parlamentar PSD și fiica baronului PSD de Prahova, Mircea Cosma. Andreea Cosma a contestat decizia de condamnare la închisoare, invocând hotărârea CCR, iar instanța supremă a hotărât marți desființarea sentinței. Decizia de desființare a sentinței este o consecință a hotărârii Curții Constituționale privind compunerea nelagală a completurilor de 3 judecători de la ICCJ. 

 

Dosarul Andreei Cosma urmează să fie rejudecat. Judecătorii au anulat condamnarea, în primă instanță, a Andreei Cosma pe motiv de compunere nelegală a completurilor de 3 judecatori de la ÎCCJ, ca urmare a deciziei CCR.

În iulie 2019, CCR a decis că completurile de 3 de la instanța supremă au fost nelegal constituite. Consecința acestei decizii a CCR a fost rejudecarea dosarelor soluționate de completurile de 3 de la instanța supremă până în ianuarie 2019, dacă nu aveau sentințe definitive.

Andreea Cosma nu este singura „beneficiară” a deciziei CCR. Alături de ea sunt Elena Udrea, Alina Bica, Darius Vâlcov, Dan Șova, Constantin Niță, Mircea Cosma, baronul de Prahova, tatal Andreei Cosma si Vlad Cosma, fratele Andreei Cosma.

În decembrie 2018, Andreea Cosma fusese condamnată de Înalta Curte la 4 ani de închisoare cu executare în primă instanță într-un dosar de corupție instrumentat de DNA.

Cosma a fost condamnată pentru complicitate la abuz în serviciu la 4 ani de detenţie cu executare în dosarul Ciuperceasca

DNA a trimis-o în judecată pe Andreea Cosma în anul 2015, pentru complicitate la abuz în serviciu, pe vremea când era notar public.

Dosarul vizează vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri din subordinea cazărmii Ciuperceasca, ce a intrat în activul Parcului Industrial Plopeni, după schimbul de terenuri cu MApN. În acelaşi dosar, au mai fost deferiţi justiţiei fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Florin Anghelc şi un fost director al Parcului Industrial Plopeni.

DNA a precizat, la acel moment, că Andrea Cosma, notar public la momentul comiterii faptelor, ar fi înstrăinat mai multe imobile din cadrul Ciuperceasca, fără a respecta dispoziţiile legale privind achiziţiile.

În decizia de condamnare a fiicei baronului PSD de Prahova la 4 ani de detenţie cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul Ciuperceasca, instrumentat de DNA Ploieşti, judecătorul Daniel Grădinaru a făcut opinie separată în sensul achitării.

Judecătorii Horia Şelaru şi Francesca Vasile au decis condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare şi a fostului deputat PDL şi fost preşedinte al CJ Prahova, Florin Anghel, tot pentru abuz în serviciu. Judecătorul Daniel Grădinaru a făcut, de asemenea, opinie separată în sensul achitării.

Un alt inculpat, fostul director al parcului industrial Plopeni, Dănuţ Marcel Cornea, a primit 4 ani cu executare. Judecătorul Grădinaru a vrut să îl condamne doar pe acesta, la 3 ani de detenţie efectivă.